Viaţa, la diferenţă de 11 secunde

interventie-smurdTimpul în care ajung echipajele de prim ajutor, terapie intensivă sau de descarcerare la locul solicitării a scăzut, anul acesta, cu 11 secunde, comparativ cu viteza de reacţie înregistrată în luna ianuarie a anului trecut. Analiza activităţii ISU Neamţ după prima lună a acestui an relevă, astfel, o mai bună mobilizare a echipajelor SMURD şi de descarcerare din momentul apelului la 112 şi până ce ajung la locul solicitării. Cele 11 secunde câştigate sunt cu atât mai preţioase cu cât pot face de multe ori diferenţa între viaţă şi moarte, mai ales în cazul persoanelor vârstnice căzute în casă, singure, a sărmanilor fără adăpost prinşi de ger în stradă ori a persoanelor rămase blocate între fiarele maşinii zdrobite în accident. Este o veste bună pe care conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a făcut-o publică în prima conferinţă de presă de anul acesta. „Timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim-ajutor calificat, de terapie intensivă mobilă şi ale echipajelor de descarcerare a fost de 14 minute şi 22 secunde, faţă de 14 minute şi 31 secunde în luna ianuarie 2014, iar timpul mediu de intervenţie a fost de 45 minute şi 33 secunde faţă 40 minute şi 49 secunde în luna ianuarie 2014”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. Durata intervenţiilor a crescut, anul acesta, ceea ce arată că echipajele s-au confruntat cu evenimente complexe şi dificile.

Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în descreştere, anul acesta fiind executate 480 de misiuni, din care 86 de  intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă TIM, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost executate 528 misiuni, din care 79 au fost intervenţii ale echipajului TIM.

Din altă perspectivă, solicitările venite din oraşe au fost soluţionate mai rapid decât cele din rural, ceea ce arată nivelul de organizare al serviciului la nivelul judeţului. Astfel, timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim-ajutor calificat, a celor de terapie intensivă mobilă şi al echipajelor de descarcerare în mediul urban a fost de 6 minute şi 14 secunde (faţă de 5 minute şi 36 secunde în luna ianuarie 2014), în vreme ce solicitările venite din localităţile rurale au fost soluţionate după o medie de 19 minute şi 46 de secunde (faţă 21 minute şi 25 secunde în luna ianuarie 2014), mai arată evidenţele ISU Neamţ.

Cele mai multe intervenţii din luna ianuarie a acestui an au fost în urma solicitărilor de prim ajutor (472 de misiuni), în vreme ce militarii au acţionat la 4 accidente cu victime încarcerate şi la 4 deblocări a persoanelor izolate în locuinţe. Dincolo de cifre, sunt oamenii care au fost salvaţi de forţele de intervenţie, adică 477 de nemţeni din care 26 sunt copii.

Cristina IORDACHE