În vetrele de foc vor crește flori Acțiune de curățenie în Rezervația Naturală Lacul Cuejdel

 

*Ocolul Silvic Gârcina, custodele rezervației, va supraveghea zona pentru civilizarea turiștilor, chiar și prin amenzi

Personalul Ocolului Silvic Gârcina a desfășurat vineri, 29 aprilie, o amplă acțiune de igienizare a malurilor Lacului natural de baraj Cuejdel.

„În calitate de custode al Rezervației Naturale Lacul Cuejdel, Ocolul Silvic Gârcina, prin personalul său, a curățat în repetate rânduri această arie de gunoaiele lăsate de cetățenii veniți la sfârșit de săptămână în mijlocul naturii. Pe malul lacului s-au identificat un nr. de 85 vetre de foc amplasate de aceiași iubitori de natură.

Motto-ul zilei a fost: «În vetrele de foc vor crește flori!»

Prin această acțiune, ne-am propus sa tragem un semnal de alarmă asupra poluării cu gunoaie într-o rezervație naturală. Dorim ca prin distrugerea vetrelor să sensibilizăm populația din zonă și pe toți cei care iubesc natura și caută un loc de refugiu, să-i facem să privească și să asculte natura fără fumul grătarelor și zgomotul motoarelor, să viziteze rezervația pe jos, cu rucsacul în spate, cu o sticlă de apă și un pachețel de acasă. Am strâns gunoaiele și am greblat vetrele, am semănat iarbă și am plantat, simbolic, flori în fiecare vatră. Nu ne-am propus să facem aranjamente florale, am ales special flori mici, care să simbolizeze un fir plăpând de speranță pentru salvarea naturii aflată singură în mijlocul acestui haos antropic care se întâmplă aici vara, în fiecare sfârșit de săptămână.

Natura ni se destăinuie dacă o prețuim! Trebuie să învățăm asta!

Sperăm ca prin informarea în mijloacele mass-media și prin afișare cu panouri la fiecare barieră, oamenii să înțeleagă că accesul în fondul forestier național, spre Lacul Cuejdel nu mai este permis cu autoturisme dincolo de barieră, în primul rând pentru că ani la rând acest lucru a fost posibil și natura a avut de suferit chiar în mijlocul ariei protejate.

Există legislație pentru interzicerea circulației publice în fond forestier, aprinderii focului, amenajării de vetre, instalării de corturi, rulote și tonete, pentru interzicerea pescuitului și multe alte reglementări care trebuie respectate. Pedepsele prevăzute în Legea 171/2010 și OUG 57/2007 vor fi aplicate până când legile vor fi respectate. În acțiunea noastră avem tot sprijinul Secției nr. 5 de Poliție Gârcina și IJJ Neamț, vom face patrulări zilnice pentru evitarea și combaterea pescuitului ilegal, vom fi prezenți sâmbăta și duminica la barieră pentru a explica oamenilor că ce a fost posibil până acum, nu se mai poate“, se arată într-un comunicat de presă.

Lac de baraj natural la rivalitate cu Lacul Roșu

„Aria protejată Rezervația Naturală Lacul Cuejdel se află situată în partea nord-estică a

României, ocupând o suprafață de 114 ha, din partea sud-estică a Munților Stânișoarei, iar din punct de vedere administrativ aparține de localitatea Cuejdiu, comuna Gârcina, județul Neamț.

Inițial a fost considerat cel mai mare lac natural de baraj din țară, ulterior, prin reducerea luciului apei prin colmatare, a rămas al doilea după Lacul Roșu, dar rămâne mai frumos datorita sălbăticiei peisajelor.

Lacul Cuejdel sau Lacul Crucii s-a format în două etape: prima în 1978 prin surpări și alunecări succesive pe o suprafață de 37 ha, iar a doua etapă în anul 1991, când, din cauza cutremurului din 1990 și a cantităților ridicate de precipitații din 1991, alunecarea de teren a blocat în totalitate albia pârâului Cuejdel, crescând considerabil volumul de apă al lacului. De asemenea, în aval s-au format încă patru mici lacuri cu suprafețe de câteva sute de metri pătrați.

Barajul natural are o înălțime de 25 m, cu valori mai mari pe malul stâng și o lungime de circa 90 m. Nivelul apei în lac este constant, fiind situat în medie la 665 m altitudine.

Lacul Cuejdel are lungimea de circa 1 km, lățimea medie de 98 m, suprafața inițiala de 14,9 ha, ulterior prin colmatarea în unele zone, a ajuns la 13,78 ha, adâncimea maximă de 16 m și un volum mediu de 870.000 mc.

Prin HG 2151/2004 Lacul Cuejdel a fost declarata arie protejata datorita valorilor deosebite a elementelor patrimoniului național: de ordin abiotic, prin condițiile hidro-geo-morfologice, și biotic, prin diversitatea biologică și peisagistică.

Specialiștii au descoperit aici 144 de specii de plante și 37 de specii de păsări, numeroase specii de crustacee, miriapode și insecte, amfibieni și reptile, pești și mamifere, toate înregistrate în Planul de management al rezervației prin care se urmărește conservarea și protecția lor“, se mai arată în documentul citat. (Z.C.)