Veterinarii testează carnea din magazine

DSV

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ au demarat un program extins de controale, pliat pe cel iniţiat la nivel naţional, în vederea conformării prevederilor UE referitoare la planul de controale coordonate de către Comisia Europeană.

Acest plan de control urmăreşte descoperirea unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită. În acest sens, până la sfârşitul acestei luni, specialiştii vor preleva probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unităţi de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum şi din depozite şi unităţi de procesare  a cărnii.

În cazul acestui control de amploare se vor preleva probe de produse alimentare, respectiv carne tocată, carne preparată şi produse din carne) care sunt comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal.

Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.  Raportul preliminar cuprinzând rezultatele analizelor acestor probe,  recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de Autoritatea Sanitară Veterinară Comisiei Europene până în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate.

 

Geanina NICORESCU