Veşti proaste la început de an: se scumpeşte mâncarea!

Anul 2013 începe cu veşti proaste pentru omul de rând, dar şi pentru producători, în primul rând pentru cei de produse alimentare.

Dacă scumpirea energiei electrice cu 10% de la 1 ianuarie a.c. afectează doar consumatorii casnici, majorarea accizelor nu va afecta doar producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea, ci vor conduce la scumpirea cu 28% a benzinei şi cu 23% a motorinei. Iar asta şi datorită accizelor şi a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate. Cursul pentru calcularea accizelor în 2013, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE), este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare faţă de cel utilizat în 2012. De asemenea, Guvernul a avizat creşterea accizelor la motorină la 1 ianuarie, de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă. Aşa încât toate domeniile de activitate care presupun transportul mărfurilor vor fi nevoite să opereze creşteri de preţuri.

* Primul val de scumpire va fi de cel puţin 5%

Cea care ne doare mai tare la buzunare şi la ..frigidere, este creşterea preţurilor la alimente. Emil Junghiu, patron al firmei Prodprosper şi preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Filiala Judeţului Neamţ, consideră că efectul este cu certitudine majorarea preţurilor la tot ce înseamnă produse alimentare în primul rând, o lovitură puternică pentru consumatorii români: “Efectul este clar pentru toată lumea. Ridicând costurile de producţie prin majorarea accizelor şi scumpirea combustibililor, sigur se vor majora preţurile. Acum mai rămâne de stabilit cu cât şi când anume se va întâmpla această scumpire, pentru că marjele de profit sunt aproape inexistente, aşa că nu văd altă soluţie pentru producători. Alţii apelează la calitate, care însă nu-i o soluţie, este mai grav pentru consumatori dacă producătorii fac rabat de la calitate ca să nu umble la preţuri. Eu cred însă că vom asista la o creştere a preţurilor, în primă fază cu 5%”.

Producătorii ar primi o adevărată gură de oxigen prin reducerea TVA-ului la alimente până la 9%, lucru însă destul de greu de pus în practică în condiţiile actuale. “La alimente nu cred să aprobe FMI-ul şi Guvernul reducerea TVA-ului”, continuă Emil Junghiu. “Adevărul e că în piaţa producătorilor de alimente există o concurenţă neloială foarte serioasă, se face evaziune fiscală în stil mare şi nu în rândul marilor producători care lucrează cu marile lanţuri de magazine şi sunt controlaţi aproape zilnic, ci la cei mici, cu producţie mai mică şi piaţă de desfacere mai mică. Sunt mici, dar mulţi şi se simte. Un TVA mai mic ar fi foarte bun în primul rând pentru producători, mai ales dacă s-ar da 15% înapoi producătorului cum spunea premierul, atunci i-ar descuraja să nu mai factureze şi s-ar reduce semnificativ evaziunea fiscală. Ar fi o gură de oxigen extraordinară, ar mai scădea şi preţurile, pentru că producătorul ar împărţi aceşti 15% cu clienţii lui în acest mod”.

Şi ţigările se vor scumpi, din vara acestui an, când va avea loc o creştere la acciza totală la mia de ţigarete, iar un pachet de 13 lei va ajunge să coste 13, 20 lei. Tariful gazului metan pentru populaţie va creşte în două etape, cu 8% de la 1 iulie şi cu 2% din octombrie, potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate al ANRE.