Veste pentru bolnavii de cancer din Neamț: Radioterapie gratuită, fără liste de aşteptare

aparat_radioterapie_13838600* 13.403 bolnavi de cancer în Neamț, 1.760 dintre aceştia fiind depistaţi pe parcursul anului trecut

Pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia, începând cu data de 1 mai 2015, de radioterapie decontată 100% atât în cadrul unităţilor de stat cât şi în cele private, prin implementarea unui subprogram de radioterapie distinct, inclus în programul naţional de oncologie.

„Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie. Avem încă pacienți pe listele de așteptare pentru aceste proceduri. Până anul acesta, România nu a dezvoltat un sistem național de radioterapie. Anul acesta  am schimbat modul de organizare și implementare a programelor naționale de sănătate și, așa cum am promis la începutul mandatului meu, am elaborat un subprogram exclusiv de radioterapie care va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate și adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic. În cadrul acestuia tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral atât în unitățile sanitare de stat, cât și în cele private”, a transmis ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, printr-un comunicat de presă.

„Acest subprogram va avea alocat un buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate şi adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016. Până la 1 mai 2015 va fi implementat cadrul legislativ care să permită derularea acestui subprogram.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a semnat un Acord cu Banca Mondială pentru deschiderea de noi centre de radioterapie, numărul acestora fiind deficitar în prezent. Proiectul va beneficia de 40 de milioane de euro prin programul cu Banca Mondială. Rămâne de văzut dacă Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ va fi inclus pe lista unităţilor în cadrul cărora vor fi înfiinţate centre de radioterapie. Dr. Ioan Lazăr, managerul SJU Neamţ, a solicitat acest lucru încă de anul trecut.  În Moldova există doar trei acceleratoare nucleare cu care se pot face astfel de şedinte, motiv pentru care mii de bolnavi sunt nevoiţi să aştepte luni bune până le vine rândul la raze. Un centru de profil este la Institutul Oncologic şi unul la Spitalul Sfântul Spiridon. Acestea deservesc toate judeţele Moldovei .

Potrivit unei statistici întocmite la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, medicii oncologi din judeţ au în evidenţe 13.403 bolnavi de cancer, 1.760 dintre aceştia fiind depistaţi pe parcursul anului trecut. Cele mai multe tumori sunt localizate la sân (1.756 cazuri), colon (1.455 cazuri), piele (1.494 cazuri), la prostată (800 cazuri) şi plămâni (718).

Geanina NICORESCU