Vederea nou-născutului prematur poate fi salvată!

vedereaÎn lipsa unui control oftalmologic realizat la timp, bebeluşii pot dezvolta retinopatie, boală care progresează rapid şi duce la orbire

În România, tratamentul şi toate examinările copiilor sunt gratuite, dacă ştii cui să te adresezi

Laserterapia şi injecţiile intraoculare sunt decontate de stat, inclusiv transportul prematurilor din unităţile de nivel inferior , reepectiv de la maternităţile judeţene, unde nu există medic oftalmolog pentru screening , sau de la domiciliu – în centrele de retinopatie din ţară, dacă provin din familii cu venituri mici

Din ce în ce mai mulţi copii născuţi prematur riscă să-şi trăiască viaţa în întuneric, din cauza neglijenţei părinţilor sau chiar a medicilor. În lipsa unui control oftalmologic realizat la timp, bebeluşii dezvoltă retinopatie, boală care progresează rapid şi duce la orbire. Deşi diagnosticată în stadiile incipiente afecţiunea se tratează cu succes, numărul cazurilor creşte de la an la an. Cristina Niţulescu, medic primar oftalmolog la Clinica Oftalmologică Oftapro din Bucureşti, realizează încă din 2012 screeningul retinopatiei de prematuritate în maternităţi din Bucureşti şi la Spitalul de copii „Alfred Rusescu” în cadrul Programului Naţional „Prevenirea orbirii la nou-născutul prematur, prin depistarea precoce şi tratamentul retinopatiei de prematuritate”.

„Se poate face o prevenirea naşterii premature prin monitorizarea sarcinii şi de îngrijirea postnatală. Le încurajez pe mame să meargă la medic şi să îşi facă analizele necesare. Poate că ar trebui încurajată şi naşterea în cadrul unei familii organizate, pentru că de cele mai multe ori copiii prematuri sunt născuţi de mame minore sau în familii în care nu sunt căsătoriţi părinţii. Trebuie să luăm în calcul că s-au înmulţit foarte mult sarcinile prin fertilizare, care duc deseori la copii prematuri. De asemenea, trebuie respectată atât ierarhizarea maternităţilor, astfel încât orice copil care la naştere are mai puţin de 32 de săptămâni de gestaţie sau mai puţin de 1.500 de grame să fie născut sau transferat în regim de urgenţă într-o maternitate de nivel trei, precum şi a protocoalelor de resuscitare neonatală şi de administrare suplimentară de oxigen. Mai vorbim de o prevenire secundară, care se face prin includerea în screening a tuturor copiilor din grupa de risc, depistarea formelor severe şi tratarea acestora în cel mai oportun moment.Odată ce ai examinat un copil care necesită tratament, el trebuie tratat în 24-72 de ore de la diagnostic pentru a obţine cel mai bun rezultat.În România, tratamentul şi toate examinările copiilor sunt gratuite. Laserterapia şi injecţiile intraoculare nu le plăteşte nimeni, sunt decontate de stat. Inclusiv transportul prematurilor din unităţile de nivel inferior – mă refer la maternităţile judeţene, unde nu există medic oftalmolog pentru screening – sau de la domiciliu, dacă provin din familii cu venituri mici, în centrele de retinopatie din ţară, se face gratuit cu ajutorul Serviciului de Ambulanţă”, a declarat dr. Cristina Niţulescu.

În ţară sunt 10 centre de screening pentru retinopatie: Bucureşti, Craiova, Constanţa, Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Braşov şi Iaşi. Orice nou-născut cu risc, prematur sau nu, este transportat într-un centru terţiar cât mai apropiat. Medicii neonatologi din toate centrele unde nu există oftalmologi pentru screeningul retinopatiei ştiu exact unde trebuie să trimită copiii şi când. Există protocolul pe site-ul Ministerului Sănătăţii, există ghidurile clinice şi ghiduri de îngrijire a nou-născutului, unde se găsesc toate aceste informaţii.

„Totuşi, chiar dacă tratamentul este gratuit în ceea ce priveşte laserterapia sau acele injecţii, dacă este necesară intervenţia chirurgicală, aceasta nu se poate realiza în România, pentru că nu avem niciun centru de chirurgie vitreo-retiniană care să fie specializat în tratarea acestor copii. Există centre atât în Europa, respectiv în Ungaria (Budapesta), Germania (Giessen), Franţa (Paris), unde copiii pot fi operaţi de dezlipire de retină în stadiile incipiente, cât şi în Statele Unite pentru stadiul 5. De cele mai multe ori, copiii ajung acolo foarte târziu, pentru că părinţii sunt nevoiţi să strângă singuri banii necesari acestor intervenţii. Ca medic ce se ocupă de aceşti copii de mai bine de trei ani, consider că atunci când diagnosticăm un copil cu dezlipire de retină care ar putea beneficia de intervenţie chirurgicală, statul român ar trebui să îl ajute măcar cu o parte din cheltuieli, ca să poată fi operat cât mai repede, pentru că de cele mai multe ori, aceşti copii ajung să fie operaţi foarte târziu, când şansa lor este aproape nulă. Şi nu în ultimul rând, trebuie să găsim o soluţie ca pe viitor aceste intervenţii să se poată realiza la noi în ţară. Suntem datori să facem toate eforturile pentru a avea o populaţie sănătoasă, mai ales când ştim cu toţii că în România se nasc din ce în ce mai puţini copii şi mai bolnavi”, a mai spus medicul Niţulescu.

Gabriel Tudor, de la Asociaţia “Salvează o inimă”, a subliniatz, la rându-i, că Asociaţia „Salvează o inimă” a ajutat mulţi copii să strângă banii pentru operaţiile de care aveau nevoie disperată. Între ei se află Sofia Venter, diagnosticată cu retinopatie de prematuritate gradul 4B la ochiul stâng, şi Maria Maximiuc, cu retinopatie de prematuritate gradul 5.

G.N.