Vasile Pop Silaghi, Premiu național Monsanto la producția de porumb

Tina-Pop Silaghi, foto 3*Performanța a fost atinsă și anul trecut, cu peste 19 tone la hectar

Vasile Pop Silaghi, directorul SC Business Agro Consulting Piatra Neamț, a fost premiat în cadrul ediției din acest an a Galei Top Agribusiness, de către compania Monsanto România. Evenimentul a fost organizat Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, cu sprijinul partenerilor săi – cele mai reprezentative companii în agribusiness, fiind dedicat premierii oamenilor cu rezultate remarcabile în domeniul agricol.

Monsanto România s-a numărat printre companiile prezente la Gala Top Agribusiness care au răsplătit cu un trofeu colaborările curajoase ale anului 2015. Un reper pentru ceea ce înseamnă hibrizi performanți, Monsanto România a ales să trimită cele două premii în două zone diferite ale țării: unul dintre premii a ajuns la un mare fermier din vestul țării – Samson Popescu, în timp ce al doilea premiu a mers în județul Neamț, la Vasile Pop Silaghi, agricultorul care anual reușește să doboare record după record la producția de porumb, folosind hibrizii Dekalb.

Octavian Chihaia, directorul general al Monsanto România, a oferit premiile celor doi fermieri performanți.

Al doilea an cu producții record

„Sunt pentru prima dată premiat de compania Monsanto România, la ediția din acest an a Galei Top Agribusiness. La eveniment au participat mai multe firme renumite prin oferta lor de inputuri pentru agricultură. Fiecare companie a oferit câte două premii fermierilor cu rezultate deosebite obținute în cursul acestui an agricol. De la compania  Monsanto România am primit premiul pentru încredere în hibrizii de porumb Dekalb și tehnologiile lor performante. Am trei ani de când colaborez cu această companie, realizez loturi demonstrative pentru cultura de porumb, folosind hibrizii Dekalb. Anul acesta a fost mai dificil, am avut  o provocare nouă generată de seceta accentuată. Cu toate condițiile pedoclimatice foarte vitrege, am realizat la porumb o producție de 13.000 kg la hectar, folosind hibrizii Dekalb“, a precizat dr. ing. Vasile Pop Silaghi.

Anul trecut, cea mai mare producție de porumb la hectar din România – înregistrată și verificată în 2014 atât de autorități, cât și de companiile din sectorul agricol – a fost cea obținută de dr. ing. Vasile Pop Silaghi, directorul SC Business Agro Consulting. A fost producție medie de peste 19 tone la fiecare hectar. Adică de aproape 5 ori mai mult decât media producției naționale la porumb, dacă ne luăm după cele mai recente cifre oficiale. Record de producție realizat fără a folosi irigații, ci doar respectând tehnologia de cultură, aplicând la timp fertilizările și erbicidările necesare.

„Ai nevoie și de oameni frumoși care să-ți răspundă pe măsura provocărilor pe care le lansezi“

„Acum opt ani, noi, cei de la Monsanto, am avut un vis: acela de a face evenimentele ce țin de agricultură puțin altfel. Atunci ne-am gândit să ducem în teren produsele noastre, tehnologia noastră și să încercăm să «educăm» fermierii din zonele respective cu practici și informații despre produsele noastre. Domnul Samson Popescu a fost primul fermier care a acceptat la acel moment invitația noastră și am decis să-i acordăm acest premiu pentru dăruirea pe care a investit-o în programul nostru FarmProgress și pentru faptul că a reușit să rămână alături de noi, timp de 7 ani.

Acum doi ani am lansat o altă provocare unui alt fermier, de data asta din județul Neamț, căruia i-am propus să implementăm o tehnologie în așa fel încât să dublăm producțiile la porumb, nu de la 4 tone, cât este statistica, ci de la 10 tone cât este standardul hibrizilor performanți. Domnul Vasile Pop Silaghi, a acceptat provocarea noastră și am onoarea să-i înmânez premiul «Încredere în produsele Dekalb». Înainte de a visa și a lansa provocări ai nevoie și de oameni frumoși care să-ți răspundă pe măsura provocărilor pe care le lansezi“, a spus Octavian Chihaia, directorul general al Monsanto România.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU