Vânzările la mici și-au revenit

mici-la-gratar

În Neamţ, căldura şi vremea frumoasă de ieri – a scos din case amatorii de drumeţii. Dar pentru un picnic reuşit, e musai nevoie de o cărniţă proaspătă, alături de nişte roşii zemoase şi nişte castraveciori, numai buni pentru a fi tăiaţi mărunt şi amestecaţi cu puţin ulei de măsline, ceva sare, şi un pic de oţet. La o carne rumenă şi suculentă, merge „mănuşă” şi o băutură răcoritoare. Dar cel mai bine ar fi ca „amerizarea” sticlelor de bere blondă sau bună să se facă lângă un izvoraş cu apă limpede şi rece, în care lichidul gălbui să prindă o savoare aparte, care să răcorească un gâtlej însetat de arşiţa de-afară.

Trecând de la pregătirile de rigoare, ne întoarcem la ziua de ieri, mai precis în Piaţa Centrală din Piatra Neamţ, unde duminică, la prima oră din zi, sute de muşterii se plimbau agitaţi pentru „marea” aprovizionare. Curios, am intrat şi eu printr-o astfel de carmangerie, unde cu  galantarele erau pline cu tot felul de preparate şi cu nelipsita carne pentru mici. Ce mi s-a părut curios, a fost, că micii se dădeau precum pâinea caldă, iar asta, fără nici un fel de frică după problemele infestării cu salmonela. „La noi, vânzările n-au scăzut deloc. Ba, dimpotrivă! Se vede clar şi după numărul mare de clienţii pe care îi avem. Marfa noastră e de calitate, la fel şi micii pe care îi preparăm chiar noi”, mi-a spus o lucrătoare, de la o carmangerie de lângă Piaţa Centrală din Piatra Neamţ.

Cu, sau fără salmonela – românul e „frate” cu micul şi halba de bere…

V. ANDRIEŞ