Vânzarea terenurilor de la Baza Hipică a fost anulată de instanță

Baza Hipica cu zapada* Fiscul trebuie să înapoieze banii pe care i-a primit de la cumpărătorul de bună credință, Grup Est Security * La suma de 1,9 milioane lei pe care a plătit-o în urmă ci circa un an și jumătate ar trebui adăugată o majorare legală

Tribunalul Neamț a respins, marți, 16 februarie, recursurile declarate atât de vânzătorul, cât și de cumpărătorul celor două parcele de teren din Baza Hipică Piatra Neamț, astfel că a rămas în vigoare, definitiv, decizia Judecătoriei Piatra Neamț de anulare a licitațiilor.

Au cerut Tribunalului să rejudece dosarul (cu numărul 7266/279/2014) atât Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț, cât și Grup Est Security SRL Piatra Neamț, dar nu li s-a dat dreptate. Au fost satisfăcuți însă cei care au contestat licitația organizată de Fisc, și anume Asociația Clubul Sportiv Ecvestru Piatra Neamț și SC Alcoradu SRL Șelimbăr, județul Sibiu, ambele reprezentate de același Costache Lupu, animatorul sportului călare din județ.

În acest moment, cele două licitații ale Fiscului sunt anulate definitiv, ca și vânzarea celor două parcele de teren. Lucrurile vor rămâne în stadiul din vara anului 2014, însă suma de peste 1,9 milioane de lei dată pe teren va trebui înapoiată cumpărătorului de bună credință, cu o despăgubire justă pentru toată perioada cât aceasta nu s-a putut folosi de ea.

Pentru a recupera din datoriile acumulate către stat de Perla Invest SRL, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț a executat silit, în iunie 2014, prin licitație publică, trei parcele de teren, de 28.696 mp, 5.928 mp și 1.094 mp, pe care Perla Invest le deținea în Baza Hipică.

În iulie 2014, Grup Est Security a cumpărat parcela în suprafață de 1.094 mp, cu 168.640 de lei cu tot cu TVA, după 14 pași de licitație, concurând cu Gessica SRL Piatra Neamț, o firmă apropiată lui Costache Lupu.

După o lună, Grup Est Security a cumpărat și parcela cu suprafața de 28.696 mp, pentru suma de 1.359.000 de lei fără TVA. Cea de-a treia parcelă nu a mai fost scoasă la licitație.

„Respectăm decizia instanței, care este definitivă și care trebuie pusă în aplicare. În acest moment nu mai contează că argumentele invocat de contestatarii licitațiilor pot fi interpretate diferit, de exemplu că o firmă care are eșalonare pentru datoriile către stat nu ar putea să participe la licitații. Noi am fost cumpărători de bună credință, iar acum trebuie să ne mulțumim să primim banii înapoi sau să facem o compensare cu Finanțele Publice, în condițiile unei reparații juste, cu majorările legale, pentru perioada în care cei circa 1,9 milioane de lei nu au mai putut fi folosiți de noi în fluxul complex de numerar al societății comerciale“, a precizat Dan Misăilă, reprezentantul Grup Est Security.

Mihael BALINT