Vântoasă și incendii

Gospodăriile nemțenilor au fost afectate de 8 incendii în două zile, din fericire fără victime omenești, ci doar cu pagube materiale, dar și acestea destul de reduse, având în vedere condițiile meteorologice, cu vânt puternic. Pompierii au fost alertați repede și au intervenit, limitând astfel urmările.

Joi, 1 decembrie 2016, la ora 14,29, la Dispeceratul Integrat ISU-Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu la o locuință din satul Oanțu, comuna Pângărați. „La locul evenimentului s-au deplasat un 6 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț. În urma incendiului nu au fost înregistrate victime omenești, cauza probabilă a incendiului fiind un sistem de încălzire izolat termic necorespunzător“, a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Flăcările au făcut scrum doar doi metri pătrați dintr-un perete din bârnă de lemn, OSB și rigips.

Seara, la ora 19:50, pompierii au fost solicitați la un incendiu produs într-o gospodărie din comuna Costișa, sat Costișa. Patru subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț au acționat și au stins flăcările, în care au ars circa 50 kg deșeuri (carton și materiale plastice) depozitate în curtea localnicului. Cauza probabilă a incendiului este foc deschis în spații deschise, potrivit ISU Neamț.

*În doar trei ore, 6 incendii la coșurile de fum, vineri seara

Vineri, 2 decembrie 2016, nu mai puțin de 6 incendii provocate de necurățarea coșurilor de fum au avut loc în doar trei ore, în șase gospodării nemțene.

Primul apel la 112 a fost făcut la ora 18:20, de proprietarul unei case din satul Topolița (comuna Grumăzești). „La locul intervenției s-au deplasat 5 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Târgu Neamț. În urma incendiului, a ars funinginea din interiorul coșului de fum“, a spus ofițerul de presă.

Din fericire, aceeași a fost situația și în alte patru cazuri, mai puțin la Davideni, comuna Țibucani, unde, după apelul de la ora 18,45, șase 6 militari cu o autospecială de la Târgu Neamț s-au deplasat și au acționat pentru lichidarea incendiului pornit de la coșul de fum al casei și în urma căruia a ars funinginea și s-au degradat tavanul încăperii, soba și circa 2 mp de parchet.

Celelalte intervenții ale ISU Neamț au fost la Mesteacăn, comuna Icușești (ora 18:46), la Urecheni, comuna Urecheni (ora 19:15), la Roman – două intervenții, una la ora 20:21, patru militari cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Roman, și cealaltă la ora 21:14, când 9 militari au acționat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

*Muniție din al doilea război, la Bahna

Vineri, 2 decembrie 2016, începând cu ora 14:55, echipa pirotehnică, formată din 3 subofițeri pirotehniști din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț s-a deplasat în comuna Bahna, sat Izvoare, în vederea asanării terenului de muniție rămasă neexplodată. „La fața locului s-a descoperit un proiectil exploziv de calibrul 50 mm“, a precizat aceeași sursă.

Cristina IORDACHE