Valsul maidanezilor la Piatra – Neamţ

maidanezi50.000 de lei lunar pentru adăpostul din Piatra Neamț

Numărul câinilor fară stăpân din adăpostul de la Piatra Neamț se înmulțește exponențial, ca și numărul patrupedelor ce populează străzile din cartierele pietrene. Conducerea Salubritas, societate a Consiliului Local Piatra Neamț care gestionează maidanezii din orașul de la poalele Pietricicăi, aproape nu mai face față.
Cheltuielile cu întreținerea câinilor fără stăpân cresc pe zi ce trece, iar un nou val de maidanezi mișună pe străzi.
Tatiana Ciucanu, managerul Salubritas s-a declarat revoltată din cauza faptului că nimeni din oraș, care deține un câine fără pedigree, nu se obosește să respecte legea și să-l sterilizeze și să-i pună cip.
“Există acel ordin, numărul 1 din 2014 care obligă deținătorii de câini, atât persoane fizice cât și juridice, să sterilizeze animalel fără pedigree, până la data de 31 decembrie 2014 și să-i identifice cu cipuri, astfel încât, dacă respectivele animale sunt găsite pe domeniul public, să poată fi identificate. Animalele trebuie înscrise și la medicul veterinar de circumscripție. Or, marea parte a câinilor fără stăpân, provine de la persoanele fizice și juridice care îi lasă pe străzi, aceștia se înmulțesc, iar după aceea puii sunt aban-donați în continuare, tot pe străzi. Chiar dacă îi strângem din diverse zone, vin alții. Dacă ar fi sterilizați conform legii, nu s-ar mai înmulți și s-ar reduce numărul animalelor abandonate pe domeniul public. În momentul de față avem în adăpost circa 200 de câini fără stăpân, iar dacă anul trecut cheltuielile cu tot ceea ce înseamnă acest adăpost erau în jur de 30.000 – 40.000 de mii lunar, acum estimăm că acestea vor crește la 50.000 de mii lunar”, a explicat Tatiana Ciucanu, manager Salubritas Piatra Ne- amț.
Ieri dimineață, am încercat să aflăm date cu privire la numărul de câini fără certificat pedigree, sterilizați și cipați, pe teritoriul județului Neamț. Din cauza faptului că activitatea DSV Neamț se presupune a fi una foarte bogată, nu am reușit să aflăm datele solicitate. Poate și pentru faptul că inspectorii de specialitate de acolo, s-au apucat de nu-mărat câinii castrați mai tarziu decât prevede legea. Având în vedere faptul că termenul limită de sterilizare și cipare a maidanezilor a fost data de 31 decembrie 2014, suntem de părere că ar fi trebuit să existe deja o bază de date cu ceea ce s-a întâmplat pe parcurcursul anului trecut. Dar cum patrupedele fără stăpân, la Piatra Neamț cel puțin, au început să fie fără număr, poate că mai de folos ar fi tipul de numărătoare folosit de elevii din clasa întâi.

Irina ŞTEFĂNESCU