VĂLENI: Ziua comunei, ediţie jubiliară:

VĂLENI 028

Vreme  frumoasă, lume multă, distracţie pe cinste!

Duminică, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cetăţenii comunei Văleni au mai avut un motiv de sărbătoare – Ziua Comunei – un eveniment de suflet, pe care vor să-l petreacă împreună. Ca de fiecare dată, şi ieri s-a adunat o mulţime de lume în rotonda din faţa primăriei,  în fapt „centrul istoric” al comunei Văleni. Împrejmuită de păduri şi dealuri, aşezarea a fost locuită din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind siturile arheologice din perioada neolitică şi a  dacilor liberi. La Văleni a fost descoperit cel mai mare cimitir dacic, cu peste 600 de morminte de înhumaţie şi incineraţie. La loc de cinste se află şi biserica din Văleni, construită de postelnicul Cozma Şarpe în anul 1519, declarată monument istoric. O altă „nestemată” istorică o reprezintă Parcul dendrologic, cu o mare diversitate de arbori, de referinţă fiina arborele de lalea. Localnicii se mândresc şi cu lăcaşul de cult ortodox, ridicat din lemn în anul 1864.

Ieri, petrecerea s-a „încins” înainte de ora prânzului, înainte de deschiderea oficială. De pe scenă se auzeau până departe îndrăgite melodii de muzică populară, iar din faţa primăriei răsunau alămurile fanfare „10 prăjini”. Apoi, lucrurile au fost altfel orânduite, după ce primarul Ionel Stoleru a dat „undă verde” festivităţilor dedicate „Zilei Comunei Văleni”.

„Mă bucur că suntem din nou împreună la Ziua comunei, iar Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o vreme atât de frumoasă. Dumnezeu are grijă, ţine cu noi, întrucât cetăţenii din comuna Văleni sunt credincioşi. Din acest moment, începe distracţia! Vă doresc petrecere frumoasă, tuturor!” a fost îndemnul primarului Ionel Stoleru către lumea venită să se distreze la cea de a X-a  ediţie a „Zilei Comunei Văleni”.

Nici de această dată primarul Ionel Stoleru n-a fost singur, fiind „flancat” de înalte oficialităţi judeţene şi…europene. I-au fost alături prefectul Vlad Angheluţă, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ Dan Manoliu, fiul al comunei, fiind de loc din satul Moreni. Prezent la eveniment a fost şi Alexandru Rotaru, de această dată în proaspăta sa calitate de europarlamentar.

 

*Starea drumurilor, prioritatea zero pentru edili

 

Pe primarul Ionel Stoleru cu greu l-am putut „răpi” o clipă din mijlocul oamenilor şi al invitaţilor săi, veniţi să  petreacă, împreună, de Ziua Comunei. L-am rupt de la petrecere, ca să-l punem la muncă. Formulat în alţi termeni, l-am rugat să ne prezinte bilanţul activităţ sale de edil şef. Că doar se „poată” şi asta la ceas de sărbătoare: „Ca primar, dar și în calitate de cetățean al comunei Văleni, consider că principala problemă pe care o ridică cetăţenii, ori de câte ori au prilejul, este starea  infrastructurii locale. Cu ţintă directă: drumurile comunale care sunt pentru mine prioritatea zero. Asta pentru că  oamenii de la sat s-au săturat de praf, de gropi, vor să trăiască civilizat, nu mai vor să fie nevoiți să-și trimită atât de des mașinile în service-ul auto.  De când sunt primar,  permanent  am căutat și am fost foarte insistent  în toate demersurile mele de la autoritatea județeană, la parlamentari. Din păcate, nu totdeauna  am şi găsit înțelegere…”

Am vrut  exemple concrete şi asta am primit: „Anul trecut, am început modernizarea drumului comunal DC 181 Moreni – Munteni, pe o distanță de 2,5 km, iar pe un km s-a reușit asfaltarea, rămânând ca lucrările pe cealaltă porțiune de drum de 1, 5 km să fie finalizată în anul 2014. Totodată, în anul 2013, firma contractantă s-a pregătit pentru modernizarea drumul comunal DC 180 Văleni – Tupilați, reușind să demareze lucrări de infrastructură pe o lungime de 2 km. Din lipsa fondurilor, n-am reuşit să asfaltăm această porțiune de drum. Poate în acest an.”

Trebuie spus că valoarea investiției totale pentru cele două drumuri comunale este de aproximativ 30 miliarde lei vechi. Până în prezent, s-au efectuat lucrări de circa 10 miliarde.

 

Primarul Ionel Stoleru a ţinut să mai facă o „adăugire”: „Suntem acum bucuroşi că avem un drum asfaltat, pe o distanță de 5 km. Vorbesc  de cel de la intrarea în satul Văleni până la ieșirea din satul David. Ar mai fi de  modernizat o porțiune de 3, 5 km de drum, cel de la intrarea în satul Văleni şi care va traversa satul Moreni până la limita cu comuna Dulcești.”

Ionel Stoleru este un primar cu experienţă, priveşte lucrurile în perspectivă. Dovadă că are în atenţie mai multe proiecte menite a aduce un plus de confort edilitar şi,  civilizaţie, precum şi un trai mai bun pentru oamenii comunei Văleni. Ne-a şi destăinuit câteva: „În program avem prinse mai multe investiţii de interes public. Ne dorim tare mult  să finalizăm  investiţiile care vizează:  infrastructura pe drumurile comunale, reabilitarea celor două cămine culturale din satele Moreni și Văleni, modernizarea și reabilitarea sediului consiliului local și a postului de poliție, construirea unei grădinițe cu trei săli de clasă în satul Văleni, modernizare iluminatului public de pe drumul județean DJ 157 A, în satele Moreni, Văleni și David, extindere rețelei electrice în satele Văleni și Moreni pe o distanță de 2 km și, nu în ultimul rând, înființarea sistemului de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare.”

Pagină realizată de Tina CONDREA

Foto: Vasile ROGIN