VĂLENI: Ziua Comunei, ediția a XI-a

Tina-V-leni, foto 2 *Concert folcloric de înaltă ținută

Duminică, în incinta Parcului dendrologic, a continuat o mai veche tradiție: Ziua Comunei Văleni, ajunsă la cea de a XI-a ediție. O manifestare de suflet, care a fost inițiată, imediat după reînființarea comunei Văleni, de regretaul primar Ionel Stoleriu, trecut recent în lumea celor drepți.

Viața își urmează cursul firesc. Cum, de altfel, s-a întâmplat și la manifestarea devenită tradițională, cea în care fiii satului se întâlnesc pentru a sărbători împreună localitatea natală. Așa cum au fost obișnuiți, în debutul manifestărilor dedicate Zilei Comunei Văleni, au fost sărbătorite și felicitate, în cadrul oficial, cele 5 cupluri care au împlinit 50 de căsnicie, cei 7 veterani de război. Nu au fost uitați nici mai tinerii cetățeni ai comunei Văleni, fiind premiați elevii merituoși.

La ediția de acum, primarul Dan Relu Grigore a avut invitați de marcă, renumiți soliști de muzică populară care au oferit publicului spectator un Concert folcloric de înaltă ținută artistică, care a încântat pe toț cei prezenți la această manifestare de suflet, atât de dragă locuitorilor comunei Văleni.

Pe scenă au evoluat reputații soliști de muzică populară- Maria Șalaru, Ștefan Deaconița, Claudia Martinică, Ionț Aftanache, Mioara Ciobanu, Grupul de copii ”Bobocii” și formația condusă de Daniel Enache.

Petrecea de Ziua Comunei Văleni a ținut până târziu în noapte, fiind permanent marcată de muzică de calitate, dans și multă voie bună.

 

”Vrem să lucrăm cu bani europeni”

*declară primarul Relu Grigore

 

Rep.: Ediția din acest an a Zilei Comunei Văleni este una tristă! Lipsește de la eveniment inițiatorul și animatorul acestei manifestări devenită tradițională, regretatul primar Ionel Stoleriu, recent plecat la ceruri…

Dan Relu Grigore: Din păcate, la sărbătoarea de acum a comunei Văleni lipsește fostul primar Ionel Stoleru, fondatorul acestei manifestări la care ținea foarte mult, punea atâta suflet. Avea o încărcăturo emoțională foarte mare, ori de câte ori se apropia ziua comunei! Voia ca, an de an, totul să iasă din ce în ce mai bine, în fiecare an să vină cu ceva mai deosebit. Păcat că nu mai este printre noi…

Rep.: Continuați această tradiție locală, dar continuați și proiectele de dezvoltare economico-socială ale comunei Văleni. Proiecte care, atunci ca viceprimar, împreună le-ați gândit, ați stabilit prioritățile învestiționale. Firește, rezumându-vă la resursele financiare pe care le aveți la dispoziție.

D.R.G.: În administrația publică locală am lucrat timp de aproape 8 ani cu fostul primar Stoleriu. Este foarte adevărat, nu-mi este ușor acum. Chiar dacă eu cunosc foarte bine problemele comunei, în calitatea mea de viceprimar. Am lucrat cu fostul primar Ionel Stoleru la proiecţia bugetului, la programul de dezvoltare economico-socială a comunei până în anul 2016. Am avut norocul să mi se lase de muncă. Mă refer la proiectele frumoase care trebuiesc realizate. La momentul actual, unele dintre ele se pot vedea, oamenii beneficază de ele, fiind date în folosinţă.

Rep.: O ”moștenire” grea este construcția școlii din Văleni, începută prin anul 2008…

D.R.G.: Din păcate, suntem în același stadiu cu investiția de la școala din satul Văleni. Nu s-a mai mișcat nimic, nu s-au mai continuat lucrările, din motive financiare. Am reușit, prin forțe proprii, cu bani de la bugetul local, să reabilităm termic școala din satul Moreni, cu o izolație foarte bună, cu vopsea decorativă, cu plăci de faianță și gresie, s-a construit și o rampă pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Săptămâna aceasta se va face recepția lucrărilor de la Școala Moreni. Aici vor învăța elevii din clasele V-VIII, iar clasele I-IV își vor desfășura activitatea în Școala Munteni. Este unitate școlară relativ nouă, întrunește condiții optime pentru desfășurarea procesului intructiv-educativ. Acum lucrăm la împrejmuiri, la un teren de sport.

Rep.: Elevii din comuna Văleni sunt în mare parte navetiști. Au și mașină școlară la dispoziție?

D.R.G.: La capitolul microbuze școlare stăm un pic mai prost… Asta pentru că ni s-a tot promis microbuz, dar încă nu ni s-a dat. Suntem pe o listă de așteptare, care se tot prelungește…Au fost modificări pe lista respectivă, alții au primit micobuze școlare, noi nu…Am rămas tot cu promisiunea!

Rep.: Starea drumurilor?

D.R.G.: După discuțiile avute la Consiliul Județean Neamț, ne-am ales cu promisiunea că, la următoarea rectificare bugetară, vom primi fonduri pentru continuarea lucrărilor de asfaltare a tronsnului de pe DJ 157 A, în satele Moreni și Văleni, pe o porțiune de 800 m. După asta urmează porțiunea de la ieșirea din Moreni, pe o distanță de 1 km. Suntem la nivelul de promisiune!

Pentru drumurile comunale, avem documentația făcută, studiul de fezabilitate este întocmit, pentru accesarea fondurilor europene destinate comunităților rurale. Vrem să lucrăm cu bani europene. Avem un proiect care însumează o rețea de 7 km, pentru modernizarea drumurilor comunale și sătești. Mai avem întocmit un proiect prin care vrem să construim o grădiniță, tot cu bani europeni. Este mare nevoie de spații școlare. Ne gândim și la sistemele de alimentare cu apă și de canalizare. Trebuie să ținem cont și alte cerințe, de numărul de utilizatori ai acestei rețelei de apă și canal. Suntem membri ai GAL ”Ștefan cel Mare”, de unde ni s-a aporbat finanțare europeană pentru proiectul pentru achziția unui buldoexcavator, un utilaj de de care avem mare nevoie în comună. Am semnat contractul de finanțare, procedurile sunt în derulare. Împreună cu primarul comunei Dulcești lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru asfaltarea drumului care leagă cele două localități. Un drum strategic, zicem noi.

Tina CONDREA