VĂLENI: Prioritatea zero, modernizarea drumurilor

Şcoala Văleni (21)

„Sunt optimist,  cred că și în anii următori se vor rezolva multe din problemele comunităţii” declară primarul Ionel Stoleru

Rep.:  Ce a reprezentat anul 2013 pentru locitorii comunei Văleni? Ce a lăsat în urmă? Mă refer la investiţiile edilitar-gospodăreşti, de interes public, cele pe care oamenii le aşteaptă de mai multă vreme.

Ionel Stoleru: Ca primar, dar și în calitate de cetățean al comunei Văleni, consider că principala problemă pe care o ridică cetăţenii, ori de câte ori au prilejul, este starea  infrastructurii locale. Cu ţintă directă: drumurile comunale. Drumuri care sunt în proprietatea și administrarea noastră ca şi autoritate locală, care au fost şi  rămân  în atenția noastră, sunt prioritatea zero. Ştim, oamenii de la sat s-au săturat de praf, de gropi, vor să trăiască civilizat, nu mai vor să fie nevoiți să-și trimită atât de des mașinile în service-ul auto.  De când sunt primar,  permanent  am căutat și am fost foarte insistent  în toate demersurile mele de la autoritatea județeană, la parlamentari. Din păcate, nu totdeauna  am şi găsit înțelegere…

Rep.: Cu ceva tot v-aţi ales, se vede asta de cum intri în comună…

I.S: Anul trecut, am început modernizarea drumului comunal DC 181 Moreni – Munteni, pe o distanță de 2,5 km, iar pe un km s-a reușit asfaltarea, rămânând ca lucrările pe cealaltă porțiune de drum de 1, 5 km să fie finalizată în anul 2014. Totodată, în anul 2013, firma contractantă s-a pregătit pentru modernizarea drumul comunal DC 180 Văleni – Tupilați, reușind să demareze lucrări de infrastructură pe o lungime de 2 km. Din cauza situației financiare precare – banii sunt alocaţi de la Ministerul Dezvoltării – nu am izbutit ca, anul trecut, să asfaltăm această porțiune de drum. Cu  sprijinul parlamentarilor de Neamț, dar și a domnului Culiță Tărâță, președintelele Consiliului Judeţean Neamț, noi încă sperăm ca,  barem în 2014, sătenii comunei să aibă cele două drumuri asfaltate pe toate  porţiunile programate.

Rep.: Vorbiţi de investiţii ample, costisitoare…

I.S.: Sigur că da. Valoarea investiției totale pentru cele două drumuri comunale este de aproximativ 30 miliarde lei vechi. Până în prezent, s-au efectuat lucrări de circa 10 miliarde. Firma contractantă este SC Occidental Construct SRL Roman, iar cea subcontractantă este SC Darcons SRL.

Rep.: Tot mai mulţi cetăţeni care trec prin comuna Văleni se plâng de starea jalnică a drumului care face legătura între Văleni şi Dulceşti. Cu siguranţă, oamenii vin cu „jalba în proţap” la Primăria Văleni. Cum poate fi rezolvată această problemă? Deşi, nu pe dumneavoastră ar trebui să vă întreb asta… 

I.S. :  Vă referiţi la drumul județean DJ 157 A Dulcești – Talpa. Aveţi, dreptate, nu pe mine trebuie să mă ia lumea la întrebări. Fac precizarea că acel drum nu este în administrarea Primăriei Văleni. Drumul respecitv este în proprietatea şi în administrarea  publică a Consiliului Județean Neamț.  Majoritatea celor care tranzitează comuna Văleni cu autovehicule, trece pe acest traseu. Deci au toate motivele să fie nemulţumiţi, de cum arată drumul. Fac precizarea că jumătate din acel drum se află pe teritoriul comunei Dulcești. Ceea  ce nu înțeleg mulți cetățeni este că acest drum care face legătura între Dulcești, Moreni, Văleni, David și Talpa, nu este al nostru. Ei nu înţeleg nici în juptul capului că noi nu putem investi fonduri de la bugetul local în ceva ce nu ne aparține.

Rep.: În materie de drumuri, ce ar mai fi de spus?

I.S.: Ca urmare a sprijinului factorilor de răspundere din cadrul Consiliului Județean Neamț, suntem acum bucuroşi că avem un drum asfaltat, pe o distanță de 5 km, vorbesc  de cel de la intrarea în satul Văleni până la ieșirea din satul David. Ar mai fi de  modernizat o porțiune de 3, 5 km de drum, cel de la intrarea în satul Văleni şi care va traversa satul Moreni până la limita cu comuna Dulcești. Pentru a realiza aceată investiţie, ne bizuim pe promisiunea domnului  Culiță Tărâță, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. Ne-a spus că această investiție va prinsă în bugetul Consiliului Județean Neamț pentru anul 2014. Ni s-a promis alocarea fondurilor necesare asfaltării acestui drum județean, care, în momentul de faţă, nu are o stare corespunzătoare.

Rep.: Aveţi o investiţie care tărăgănează de ani buni. Asta spre marea dumneavoastră supărare. Mai ales că v-aţi zbătăt atât de mult, aţi bătut pe la tot fel de uşi în speranţa obţinerii fondurilor pentru construirea acelei şcoli. Dar, de la fundaţie, construcţia nici că s-a mai  înălţat…

I.S.: Da, aveţi dreptate. În satul Văleni, după retrocedarea clădirii școlii către moștenitorul familiei Stîrcea, am fost nevoiți să începem o  investiție pentru construcţia unei noi unităţi de învățământ, deoarece copiii din Văleni sunt nevoiți să parcurgă circa 15 km dus-întors până la școlile din satele Moreni și Munteni. În anul 2008 am demarat, conform legii, construcția la noua școală, proiectată a avea două nivele: parter plus etaj, efectuându-se lucrările doar la nivel de parter. Din pricina crizei financiare, lucrările au fost stopate după numai un an de zile și au rămas abandonate până în acest moment. Nu am stat degeaba în toți acești ani, drept care am făcut numeroase demersuri scrise și verbale către deputatul Doinel Ursărescu, deputatul Ionel Arsene, senatorul Ionel Chelaru,  ministrul  Educației, precum și  inspectorului școlar general, profesorul Viorel Stan. Avem promisiuni din toate părţile, de la toţi cei cărora le-a solictat sprijinul. Sincer vă spun că  nutresc  speranța că ele vor fi onorate. Ar fi foarte bine, gestul lor este  în folosul copiilor și al părinților din comuna noastră.

Rep.: Sunteţi un primar cu experienţă, priviţi lucrurile în perspectivă. Aveţi în atenţie mai multe proiecte menite a aduce un plus de civilizaţie şi trai mai bun pentru oamenii comunei Văleni. Cu care dintre ele veţi începe?

I.S.: În program avem prinse mai multe investiţii de interes public. Ne dorim tare mult  să finalizăm  investiţiile care vizează:  infrastructura pe drumurile comunale, reabilitarea celor două cămine culturale din satele Moreni și Văleni, modernizarea și reabilitarea sediului consiliului local și a postului de poliție, construirea unei grădinițe cu trei săli de clasă în satul Văleni, modernizare iluminatului public de pe drumul județean DJ 157 A, în satele Moreni, Văleni și David, extindere rețelei electrice în satele Văleni și Moreni pe o distanță de 2 km și, nu în ultimul rând, înființarea sistemului de alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare.

Rep.: Vă dorim reuşită grabnică!

I.S.: Cu ajutorul bunului Dumnezeu, sper să reușim să realizăm tot ceea ce ne-am propus. Pentru mine, este foarte important ca locuitorii comunei să aibă un trai decent. Pentru a înfăptui toate aceste deziderate, avem nevoie și de sprijinul comunității, al cetățenilor. Dar ei sunt cei care nu trebuie să uite că au obligația de a plăti taxele și impozitele locale, în termen. Avem drepturi, dar și îndatoriri.

Sunt optimist, cred că și în anii următori se vor rezolva multe din problemele comunităţii. Toate eforturile le vom canaliza pentru dezvoltarea economico-socială a comunei Văleni.

Tina CONDREA & Ovidiu LEONTE

Foto: Sorin PRUTEANU