Văleni, Biroul de Îngrijiri Comunitare: cu inima deschisă către bolile inimii

„Tensiunea, moartea tăcută“. Ieri, în cartierul Văleni, în coordonarea Biroului de Îngrijiri Comunitare, cu participarea Primăriei Piatra Neamț, prin viceprimarul Luminița Vîrlan, a Direcției de Asistență Socială Neamțși a Direcției de Sănătate Publică Neamț, reprezentanți ai romilor, și nu numai, au ascultat – și, trebuie să spunem, că au ascultat cu foarte mare atenție – tematica unei manifestări care ar trebuie să fie prezentă în toate comunitățile: hipertensiunea arterială.

Nu e ușor să lucrezi cu oamenii în general, iar în Văleni, unde sunt nevoi speciale, e și mai greu. Două doamne minunate – Aurelia Sotir, asistent social și mediator sanitar calificat și Ramona Adumitresei, asistent medical, au reușit să aducă în atenția familiilor de romi manifestările acestei boli perfide, care este tensiunea arterială.

Interesantă nu este doar manifestarea în sine, cât interesul celor prezenți, în majoritate femei, care, au simțit, nu o dată, junghiuri în piept. O boală, care, așa cum a spus viceprimarul LuminițaVîrlan, „nu ține cont de rasă,de poziție socială. Nu alege“.

„Apreciez în mod deosebit aceste întâlniri de informare“, a spus Luminița Vîrlan. „Cu toțiavem nevoie de o informare corectă. Este vorba de conduita pe care noi o avem, ce e bun și ce e împotriva sănătății noastre. Vreau să vă spun că informația, cea care astăzi a ajuns astăzi, în fața dumneavoastră, este o armă. Vă puteți proteja. Două lucruri sunt foarte importante pentru noi, dar nu suntem conștienți de ele decât atunci când le pierdem: sănătatea și libertatea“.

După mulțumirile pe care viceprimarul le-a transmis echipei de la Biroul de Îngrijiri Comunitare și directoarea Direcției de Asistență Socială, Ana Berea, a menționat munca celor două doamne – Aurelia Sotirși Ramona Adumitresei – o muncă dificilă și, de multe ori, cu efecte imprevizibile: „Vreau să le mulțumesc colegelor noastre care au avut această sarcină grea în comunitățile noastre și de care se achită cu mare profesionalism și responsabilitate“.

Poate totul ar fi părut doar marcarea oficială a unui eveniment, dacă nu ar fi intervenit chiar destinatarii acestui proiect „Ai încredere în echipa comunitară!“. Tensiunea? „Da, de fiecare dată d-na Ramona o ia, de fiecare dată se vorbește cu noi. Am descoperit boli noi, nici nu le știam că le avem. Doamnele vin de fiecare dată în casele noastre, vorbim, ne consultăm…“

Mariana OLTEAN TUDOSE