Val de tentative de suicid

suicid*Doi bărbați s-au automutilat, iar o femeie s-a spânzurat

Din ce în ce mai mulți nemțeni ajung în stare de depresie, cu precădere la vârsta a doua, copleșiți de probleme pe fondul lipsurilor financiare. În weekend s-au petrecut trei tentative de suicid și un deces prin spânzurare.

Un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Piatra Neamț, și-a provocat tăieturi abdominale și la nivelul antebrațelor, fiind dus în stare foarte gravă la Spitalul Județean, în stare de șoc hemoragic, direct în sala de operații. Și un bărbat din Buruienești-Doljești a fost luat de salvare, în urma unei tentative de suicid, după ce a încercat să-și taie gâtul cu ajutorul unui cuțit. Planul bietului om a eșuat, însă urmările automutilării sunt destul de grave. Un echipaj de salvare cu asistent s-a deplasat la domiciliul bărbatului, după ce familia acestuia a apelat Serviciul Unic 112, iar după acordarea primului ajutor l-a transportat la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Medicul aflat în serviciu de gardă la Compartimentul de Primiri Urgențe a stabilit că în acest caz sunt depășite competențele unei unități spitalicești municipale și a cerut transferul pacientului la Iași. Pacientul a fost dus la ORL Iași de o autosanitară cu echipaj medical.

Viața unei femei în vârstă de 37 de ani, din Dumbrava Roșie, nu a mai putut fi salvată, fiind găsită prea târziu după gestul suicidal. Femeia și-a pus ștreangul de gât și a fost găsită după ce trupul ei nu mai avea viață. Echipajul de salvare sosit la locul solicitării a constatat că persoana în cauză este în stare de stop cardio-respirator fără indicații de resuscitare, fiind decedată prin spânzurare. A fost lăsată la locul solicitării, pentru a fi preluată de mașina Serviciului de Medicină Legală Neamț.

Și o tânără din Urecheni a fost pe punctul de a-și pune capăt zilelor după ce a înghițit 12 capsule de Tertensif, un medicament utilizat pentru reducerea tensiunii arteriale. Inima „i-a luat-o la galop“, însă echipajul de la Ambulanță care a preluat cazul a reușit să-i stabilizeze ritmul inimii și a dus pacienta la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru investigații, tratament și supraveghere medicală. Tânăra a refuzat, însă, internarea.

„Persoanele care încearcă să-și pună capăt zilelor ajung într-o stare de disperare, când se epuizează instanțele psihologice de a rezista provocărilor vieții cotidiene. Cele care ajung la noi, regretă. Și trebuie subliniat că nu sunt cazuri de decompensări în cadrul unor boli psihice. Se întâmplă pe fondul depresiilor și este foarte important ca familia și medicul de familie să observe modificările comportamentale ale celor din jur, ale pacienților de pe liste, în cazul doctorilor. Și vreau să subliniez că medicii de familie chiar sunt foarte atenți la virajul pacienților și ne trimit cazuri. Aici, astfel de persoane sunt ajutate să depășească aceste crize, beneficiind de tratament și de psihoterapie“, ne-a declarat dr. Rodica Stan, șefa secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Geanina NICORESCU