Vaccinul pneumococic se lasă aşteptat

970 de cazuri de otită supurativă şi 86 de pneumonie confirmate anul trecut

Geanina NICORESCU

Ministerul Sănătăţii a anunţat, cu surle şi trâmbiţe, că a achiziţionat vaccin pneumococic şi că în septembrie demarează campania de imunizare, însă la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ nu a ajuns, până ieri, nicio adresă cu privire la repartiţia şi ridicarea primei tranşe de doze.

Ministerul Sănătății a finalizat, săptămâna trecută, procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele. Oficialii ministerului au subliniat că, în rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În judeţul Neamţ, în anul 2016 s-au înregistrat 970 de cazuri de otită medie supurativă, otitele pneumococice fiind introduse în acest diagnostic fără a fi precizată etiologic. În acelaşi an s-au raportat 86 de cazuri de pneumonie prin streptococus pneumoniae şi un caz de meningită cu streptococus pneumoniae (persoană din grupa de vârstă 45-54 de ani). În primele 7 luni ale acestui an s-au înregistrat două cazuri de meningită cu streptococus pneumoniae, fiind vorba despre persoane din grupele de vârstă 25-34 ani şi 34-44 ani). La otită şi pneumonie raportarea este anuală, astfel încât DSP Neamţ nu deţine informaţii privind numărul de cazuri identificate în 2017, până la această dată, ne-a transmis epidemiologul şef dr. Roxana Pipirigeanu, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantități de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic. Dozele de vaccin achiziționate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018. Ca și în cazul altor vaccinuri din Programul Național de Vaccinare, Ministerul Sănătății a semnat un Acord Cadru de achiziție cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăți legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor.

Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătății va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare. Campania se va derula timp de un an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.