Vaccinul împotriva TBC a băgat în spital un bebeluş

* Este al treisprezecelea caz de reacţie adversă în ultimul an de zile

* Copilului i s-au mărit ganglionii la 8 luni după vaccinare

Reticenţa şi dorinţa părinţilor de a afla cât mai multe despre efectele adverse ale vaccinurilor nu sunt tocmai neîntemeiate. Controversatul ser BCG a mai băgat în spital un copil din Neamţ, acesta fiind al 13-lea caz de adenopatie axială înregistrat conform statisticii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, din ianuarie 2012 până în prezent. Pentru că, nu-i aşa, până la urmă reacţiile adverse aşa sunt privite de la Ministerul Sănătăţii în jos.

La nici 10 luni de viaţă, micuţul din Roman este plimbat prin spitale pentru că a făcut o reacţie la vaccinul BCG danez, achiziţionat de Ministerul Sănătăţii după ce, în urmă cu trei ani, producţia internă a fost stopată.

„În acest moment, copilul depistat cu ganglionii axilari măriţi este internat la Iaşi, unde sunt continuate investigaţiile pentru stabilirea diagnosticului complet, în sensul că trebuie testat pentru identificarea bacilului tuberculos”, ne-a declarat dr. Daniela Marcoci, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.”Dacă în cazurile precedente reacţiile adverse au apărut la trei, patru luni, iată că de astă dată avem de-aface cu o reacţie la 10 luni. Subliniez faptul că părinţii trebuie să se prezinte la medic imediat după ce constată că bebeluşul are probleme de orice natură, pentru a putea fi luate măsuri imediate”.

Vaccinarea împotriva tuberculozei este obligatorie şi se face nou-născuţilor până la două luni, pe cât posibil, şi în clasa a VIII-a. În ţara noastră vaccinul BCG a dispărut de pe piaţă în urmă cu trei ani, când principalul producător, Institutul Cantacuzino, şi-a încetat producţia, astfel că Ministerul Sănătăţii a importat serul din Danemarca. Anul trecut, ministerul a oprit temporar vaccinarea din cauza multitudinii de reacţii adverse semnalate, însă după ce comisia de specialitate a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a verificat vaccinul danez, a concluzionat că numărul reacţiilor adverse înregistrat este sub cel asumat de producător. În consecinţă, s-a decis reluarea vaccinării. Şi reacţiile adverse au reînceput să apară…