„Vaccinarea elevilor, scăpată total de sub control” / Au reapărut boli eradicate acum 60 de ani

vaccin medici* Medicii de familie vor fi obligaţi să preia derularea campaniilor şcolare

* „Cei din Minister au constatat acum că medicina şcolară este, practic, inexistentă şi acum vor să le schimbăm noi părerea mamelor documentate pe internet despre beneficiile imunizării”, a afirmat dr. Covrig

Asigurarea imunizării cuprinse în calendarul național de vaccinare s-ar putea face, de la 1 aprilie 2015, exclusiv de către medicii de familie. Acestă decizie este justificată, în fundamentarea noului act normativ supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătăţii, prin faptul că vaccinarea prin campanie școlară prezintă numeroase dezavantaje legate de lipsa cabinetelor de medicină școlară şi doar atât. Sunt invocate dificultățile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existența în cadrul aceleași clase a copiilor cu ani de naștere diferiți, repetenți, veniți prin transfer din alte unități de învățământ, precum şi complianța redusă la vaccinare a părinților copiilor înscriși la un medic de familie, altul decât cel care realizează vaccinarea în campanie. Ministerul Sănătăţii acuză şi dificultăți în supravegherea și raportarea de către medicul vaccinator a cazurilor de reacție indezirabilă. În acest sens, a fost întocmit şi suspus aprobării proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016.

Cu alte cuvinte, onorabilii din Minister au realizat dezastrul generat la nivel naţional de anticampaniile de vaccinare de pe net, amplificat de lipsa unei corecte informări a părinţilor cu privire la avantajele, dezavantajele precum şi de urmărirea greoaie a posibilelor reacţii adverse ale vaccinărilor din moment ce nu se mai poate vorbi despre o reţea şcolară medicală eficientă. Finanţarea cabinetelor şcolare intră în atribuţiile consiliilor locale, iar fondurile reduse de la an la an împiedică realizarea unei reţele consolidate. La nivelul judeţului Neamţ activează, în prezent, 11 medici şcolari, majoritatea în mediul urban!

Dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ, a punctat: „Vor să ne arunce tot nouă pe cap programul de sănătate publică privind imunizarea copiilor preşcolari şi şcolari stabilit în calendarul naţional de imunizare DIN CAUZĂ CĂ S-A SCĂPAT TOTAL SITUAŢIA DE SUB CONTROL şi ca să le convingem noi pe acele mame care citesc medicină pe internet despre necesitatea vaccinării, iar pe de altă parte s-a luat la cunoştinţă despre faptul că medicina şcolară este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire! Ne mai miră că au reapărut boli eradicate în urmă cu 60 de ani şi ţinute sub control prin vaccinare, precum POLIOMIELITA?!”

Dezastrul de la ultima campanie de vaccinare şcolară spune multe: doar jumătate din totalul celor 5.043 de elevi ai claselor a VIII-a catagrafiaţi de epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ pentru vacinarea diftero-tetanică au putut fi imunizaţi în cadrul campaniei naţionale şcolare… obligatorii. Şi la desfăşurarea campaniei la clasele I au fost probleme, în sensul că din cei 4.509 elevi catagrafiaţi, peste 1.000 nu au putut fi vacinaţi pentru că părinţii au refuzat imunizarea odraslelor.

Geanina NICORESCU