Vaccin antigripal epuizat, infecţii respiratorii „în retragere”, medicii recomandă prudenţă

În ultima săptămână de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute ( IACRS) a fost de 1905, fiind spitalizaţi 63 bolnavi, în scădere faţă de săptămâna precedentă, cand s-au înregistrat 1959 cazuri ,cu 65 bolnavi internaţi, informează Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Şi numărul îmbolnăvirilor de pneumonie raportate a fost mai scăzut faţă de perioada anterioară, fiind diagnosticaţi cu această afecţiune 546 de nemţeni, cu 18 mai puţini decât în săptămâna precedentă.
„Ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. În perioada 18-25 martie s-au înregistrat şi 5 cazuri de gripă, la pacienţi nevaccinaţi antigripal. Evoluţia infecțiilor respiratorii acute, a pneumoniilor şi a gripei are tendinţă descendentă şi se încadrează în intervalul așteptat pentru această perioadă. Pana la data de 18 martie 2018 au fost vaccinate antigripal 26.352 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul judeţului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La nivelul judetului Neamţ nu mai există în stoc vaccin antigripal”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamţ. Pentru această perioadă de tranziţie, de la iarnă şa primăvară, reprezentanţii DSP sfătuiesc populaţia să respecte măsurile de igienă personală -spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos, cu o alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare. Acestea sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
De asemenea, DSP Neamţ, prin purtătorul de cuvânt, avertizează populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. Iar pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jur, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.
Geanina NICORESCU