Va fi schimbat un normativ sanitar cu grave lacune, aplicat încă din 2007: Laboratoarele de analize medicale vor fi introduse în rândul unităților care raportează bolile transmisibile

 

*În HG nr. 589/2007 nu există niciun articol care să se refere la validarea datelor de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică județeană, existând, astfel, riscul introducerii în sistem a unor date eronate ori insuficient verificate!

După aproape 10 ani de nebuloasă în sistemul public și privat de raportare a bolilor transmisibile, se conturează o hotărâre de Guvern care stabilește clar cine sunt responsabilii din acest important sector al sănătății. Legislația specifică aplicată din anul 2007 până în prezent creionează vag circuitul informațional pentru supravegherea bolilor transmisibile, după cum reiese din nota de fundamentare a propunerii legislative lansate pe site-ul Ministerului Sănătății: „În Hotărârea de Guvern nr. 589/2007, care va fi abrogată la intrarea în vigoare a noului act normativ, nu există niciun articol care să se refere la validarea datelor de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică județeană, existând, astfel, riscul introducerii în sistem a unor date eronate/insuficient verificate. Denumirea de «unități sanitare» este interpretabilă și nu face neapărat referire și la laboratoarele de analize medicale, motiv pentru care raportările sosite, până în prezent, de la acestea sunt nesemnificative. Din ANEXA la Hotărârea de Guvern nr. 589/2007 au fost omise câteva boli transmisibile prioritare, în timp ce altele care există în aceasta ANEXĂ au importanță redusă pentru sănătatea publică, în România. În Hotărârea de Guvern nr. 589/2007 nu se menționează în ce bază de date sunt colectate datele aferente cazurilor de boala transmisibilă și nici nu sunt prevăzute sancțiuni aplicabile în cazul nerespectării prevederilor acestui act normativ“, se arată în nota de fundamentare a noii hotărâri de Guvern, care va abroga normativul emis în anul 2007.

Deocamdată, hotărârea este supusă dezbaterii publice, până pe 28 septembrie 2016.

Potrivit noului normativ, toți furnizorii de servicii medicale, indiferent de forma de organizare, din sistemul public și privat, aflați în subordinea Ministerului Sănătății sau a altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, au obligativitatea de a raporta bolile transmisibile. În categoria furnizorilor de servicii medicale sunt incluse toate laboratoarele care asigură diagnosticul de boală infecțioasă.

„Legea actuală este ușor neclară, însă noi nu am stat să analizăm dacă este sau nu oportună raportarea bolilor transmisibile depistate prin analize, în cadrul laboratorului nostru. Poate că nu toată lumea a făcut acest gen de raportări, dar noi, de vreo 10 ani încoace, procedăm la raportarea imediată și confidențială, la Direcția de Sănătate Publică Neamț, în cel mult 24 de ore, a fiecărui caz de VDRL pozitiv. Pentru cazurile de HIV și hepatită facem raportări lunar sau trimestrial, depinde cum avem cazuri. Avem o persoană desemnată care răspunde de aceste raportări. Ne luăm foarte în serios rolul pentru că identificarea bolilor cu posibilitate de transmitere este punctual de plecare în anchetele epidemiologice pe care le dezvoltă cei de la DSP, cu identificarea contacților sau prin măsuri de prevenție, depinde de la caz la caz. Transmiterea datelor se face cu CNP, adresă, date de contact, pentru că un astfel de caz nu poate fi lăsat așa, neglijat. Dacă persoana în cauză nu e conștientă să se trateze, intervin instituțiile statului care apără sănătatea populației. Important e să se știe despre fiecare caz“, ne-a declarat dr. Mihaela Popovici, managerul Laboratorului Medical Biomedica din Piatra Neamț.

În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale și Sindromul Hemolitic Uremic

Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are atât importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, cât și pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli.

În vederea optimizării și armonizării raportării cazurilor de boală transmisibilă, a circuitului informațional, a validării informațiilor aferente și o mai bună gestionare a alertelor, noul proiect de act normativ va abroga Hotărârea de Guvern nr. 589/2007 privind stabilirea metodologiei de raportare și de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile, publicată în Monitorul Oficial al României NR. 413 din 20 iunie 2007.

Schimbările preconizate se referă la validarea datelor referitoare la bolile transmisibile, aceasta urmând a fi făcută de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică. De asemenea, laboratoarele de analize medicale vor fi introduse în rândul unităților care raportează bolile transmisibile. În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale și Sindromul Hemolitic Uremic, iar în cazul neraportării bolilor transmisibile vor fi aplicate sancțiuni.

Pentru toate bolile transmisibile prevăzute în fișa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, după emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat, toți furnizorii de servicii medicale au obligația să completeze fișa unică de raportare, care se înaintează direcției de sănătate publică județene în termen de maximum 5 zile de la data depistării/ confirmării, prin fax, curier rapid sau prin poștă.

Geanina NICORESCU