A V-a ediție a competiției „Tinerii de azi, antreprenorii de mâine“

*Meditații on-line la tarif redus, drone scoase la imprimante 3 D

Competiția Națională „Tinerii de azi, antreprenorii de mâine“, aflată la acea de a II-a etapă a competiției, a reunit, ieri, în sala de conferințe a Camerei de Comerț și Industrie Neamț, elevi excepționali și profesori coordonatori care au realizat planuri de afaceri clădite pe idei originale. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie Neamț în parteneriat cu Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț – unitate școlară premiată anul trecut de Junior Archievement la Bruxelles pentru promovarea educației antreprenoriale. Au fost prezentate idei originale, spre exemplu echipa de la Colegiul „Cartianu“ a realizat imprimante 3D cu ajutorul cărora ar putea „construi“ drone ori roboți, iar una dintre ideile de afaceri aduse la concurs de Colegiul de Informatică a fost punerea la dispoziția elevilor și profesorilor a unei platforme on-line unde pot fi oferite meditații în timp real, tariful lecțiilor virtuale fiind redus la jumătate față de cel practicat în prezent de profesori la meditații, la ei acasă.

„A investi în tineri cred că este cea mai grozavă idee“

„Tinerii de azi-antreprenorii de mâine – nouă ni s-a părut o temă deosebit de importantă, pe care trebuie să o sprijinim, să o promovăm și, la inițiativa Colegiului de Informatică Piatra Neamț și datorită pasiunii doamnei profesor Neamțu, trebuie să găsească în mediul de afaceri un sprijin și o proiecție în viitor în așa fel încât acești copii să capete încrederea de care au nevoie pentru a ajunge, într-adevăr, antreprenorii de mâine. Toți cei care suntem în mediul de afaceri știm cât de important este să avem oameni calificați pe domeniile în care activăm și, mai mult decât atât, este important să avem antreprenori care să-și înțeleagă misiunea pe care și-o asumă. Eu cred că există, cumva, în această perioadă, un decalaj între ceea ce-și dorește și ceea ce are nevoie mediul de afaceri, adică de oameni calificați, dar în aceeași măsură de antreprenori care să aibă curaj, care să-și asume riscuri și care să ducă mai departe business-urile. Iar acești copii înseamnă repere de valoare, repere care se pot proiecta, în viitor, în această comunitate cu rezultate care ar trebui urmărite. Copiii aceștia, cu visele lor, trebuie promovați și încurajați. De aceea, a investi în tineri cred că este cea mai grozavă idee. Mulțumim colaboratorilor și oamenilor de afaceri care au venit, astăzi, aici, să vadă, să aprecieze și să voteze planurile acestor tineri“, a subliniat Mihai Apopii, directorul Camerei de Comerț și Industrie Neamț.

Prof. Monica Neamțu, directoarea Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț, a mulțumit, la rându-i, directorului Apopii pentru colaborare și susținerea proiectelor antreprenoriale: „Ne aflăm la cea de-a cincea ediție, deci este al cincilea an în care Camera de Comerț este gazda noastră și în care a reușit să aducă reprezentanți ai comunității oamenilor de afaceri, care au vizualizat proiectele tinerilor, i-au încurajat, i-au apreciat și la sfârșit i-au răsplătit. Și pentru acest lucru îi mulțumesc foarte mult domnului director. Vreau să subliniez că, în colegiul nostru, antreprenoriat înseamnă nu doar o afacere, ci și inventivitate, inovație, creativitate, leadership. Încercăm să creăm absolvenți care să preia aceste valori și să le aplice indiferent de domeniul în care vor activa. Le mulțumim, deopotrivă, și celor care au venit să ofere premii, celor care susțin antreprenoriatul și colaboratorilor noștri care ne-au sprijinit de fiecare dată, nu doar în ultimii 5 ani“.

Pentru competiția desfășurată ieri au fost selectate 6 proiecte, fiecare echipă prezentând argumentele de promovare a ideilor originale și planul de transpunere într-o afacere profitabilă care ar putea fi scoasă pe piață. Patru dintre proiecte au aparținut Colegiului de Informatică Piatra Neamț.

Au participat Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra Neamț (echipa Clubului de aeromodele și robotică C.T. „Cartianu“ cu elevii Alexandru Constantin Nedelcu și Andrei Răzvan Miron, profesori coordonatori Constanța Șalaru și Constantin Nedelcu), Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț (echipa Path to knowledge, cu elevii Andrei Linguraru, Radu Adumitroaie, Cezar Apopei, Iustin Grigorcea, Alexandru Vasilef și Tiberiu Teodosiu, prof. îndrumător Elena Genoveva Irimia), Colegiul Tehnic „Gh. Balș“ Adjud, județul Vrancea (echipa Club „Karina Childhood as a fairy tale“, cu elevii Cosmin Luca, Anemona Corpaci, Ana Urdă și Alina Zaharia, prof. coordonatori Elena Puflea și Violeta Botezatu), Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț (echipa Sport și energie regenerabilă, cu elevii Patricia Andrei, Georgia Gheorghiciuc, Livia Romaniuc și Alexandra Stan, prof. îndrumători Daniela Neamțu și Dorina Mormocea), Colegiul Național de Informatică (echipa Info-montan/Școala de mers pe munte, cu elevii Codrin Apetrei, Ana Maria Beca și Ioana Ilca, prof. îndrumător Carmen Florescu) și Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț (clubul Acvariul de piatră, cu elevii Roxana Irimia, Vlăduț Bilboreanu și Tiberiu Pancu, prof. îndrumători Ionuț Ciurlea și Dorina Mormocea).

Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț și-a adjudecat tot podiumul. Locul I a fost obținut de clubul Info Montan, pe locul II s-a situat grupul Path to knowledge, iar locul III a fost acordat grupului Sport și energie regenerabilă. Ceilalți participanți au primit mențiune. Camera de Comerț și Industrie a acordat premii în bani, în total 1.800 lei, iar firmele colaboratoare au oferit premii în obiecte.

Geanina NICORESCU