Usturoiul ne ustură la buzunare

USTUROI

 *În apropierea Sărbătorilor Pascale, preţurile legumelor din pieţe sar în aer  *Kilogramul de carne de miel se vinde şi cu 23 de lei

În plin post, oportunişti, târgoveţii ne ard la buzunare, cu preţuri piperate, mai ales la verdeţuri şi legume, care, în acestă perioadă, se vând precum pâinea caldă.

În weekend-ul trecut, lume multă prin pieţele din Piatra Neamţ. Însă la Piaţa Mare, oamenii făceau cozi prin faţa tarabelor pentru a-şi umple sacoşele cu diferite legume şi verdeţuri. Cel mai bine se cumpăra ceapa verde, salata, spanacul, ridichile şi roşiile, iar marfa era destulă, chiar din belşug. Totuşi, un lucru ne-a sărit în ochi:preţurile practicate de pieţari, care au crescut în ultima vreme precum în poveştile cu zmei şi zâne. Ca de fiecare dată, târgoveţii au vrut să-şi „respecte” blazonul tipic românesc:vin sărbătorile, scumpim marfa! Iar în sprijinul celor afirmate vă vom prezenta câteva exemple. Gospodinele care sâmbătă ieşiseră să-şi facă aprovizionarea mai că le-au căzut plasele din mâini, la costurile frumos etichetate la tarabe. La ceapa verde, clienţii trebuiau să scoată din portmonee în jur de 12 lei pentru fiecare kilogram cumpărat. Roşiile de „Galaţi” se înroşeau la cei 7 lei ceruţi pentru fiecare kilogram cântărit. Desigur că ar fi fost bine să fie din acea regiune, dar acestea musteau de pesticide, căci erau de provenienţă turcească. Într-un singur loc am observat o masă plină cu roşii mari, româneşti, care îţi lăsau gura apă după miros şi aspect. În rest, doar produse „ecologice”, numai bune de tăiat şi de pus într-un bol, pentru o salată „gustoasă” şi zemoasă, plină de „vitamine” de export. Şi castraveţii erau „ieftini”, doar 8 lei kilogramul. Salata creaţă şi ridichile se comercializau cu 10 lei kilogramul. Tot pe o tarabă a unui pieţar am observat usturoi adus din Iaşi, care se dădea cât un kilogram de carne, respectiv 15 lei! De la legume trecem la cărniţă, care în acest an nu prea se găseşte dacă ne-am lua după spusele comercianţilor:”Dimineaţă am dat câţiva miei, fiecare cântărind în jur de 10 kilograme, pe care i-am vândut cu 23 de lei kilogramul. Clienţi sunt, dar nu prea avem miei în acest an, căci sunt puţini şi mici”.

Tot prin pieţe, se găsesc şi fructe de import, made Italia, respectiv căpşune, care se vindeau cu 12 lei kilogramul. Rămâne de văzut la ce „scoruri” se va ajunge aproape de sfârşitul postului, când preţurile la legume, zarzavaturi şi carne vor sărăci bugetele unei familii cu venituri normale, cu salarii tipic româneşti!

V. ANDRIEŞ