Ursul care teroriza locuitorii din Alexandru cel Bun, „extras“ înainte de Crăciun

*De câteva zile, locuitorii din Vaduri dorm liniștiți noaptea, după ce o echipă de vânători a „extras“ jivina din locul unde era ascunsă

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun a fost doborât ursul de la Alexandru cel Bun, cel despre care se știa că a terorizat săptămâni în șir sătenii din zonă, sfâșiindu-le aproape o turmă de mioare. Se pare că namila n-a avut parte de clemență din partea autorităților și a fost capturată în mare taină, fără a se face tam-tam pe acest subiect, destul de delicat. Totuși, în zonă, oamenii vorbeau că fiara a fost împușcată și scoasă din pădure. Despre realitatea faptelor ne-au relatat primarul comunei Alexandru cel Bun și reprezentanții Direcției Silvice Neamț, cei de la Ocolul Silvic Vaduri și Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț.

Ion Rotaru, edilul șef din comuna unde jivina a făcut multe necazuri, ne-a declarat: „Joia trecută am primit aviz favorabil de la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor pentru recoltarea ursului. Eu mai multe amănunte nu știu, însă vă pot spune că de câteva zile în comună n-au mai fost incidente. Deci, putem trage concluzia că animalul sălbatic a fost prins, iar lumea poate sta liniștită“.
Am luat legătura și cu inginerul Dumitru Munteanu, șeful Ocolului Silvic Vaduri, care într-un mod elegant ne-a spus că este mai bine să discutăm pe acest subiect cu purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Neamț. Ne-am conformat și l-am contactat telefonic și pe Viorel Timișescu, purtătorul de cuvânt de la instituția mai sus menționată: „Întreaga activitatea a fost coordonată de Prefectura Neamț. Ce vă pot spune este că s-a extras un exemplar de pe fondul cu pricina“.
Amedeo Dumbrăveanu, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț, ne-a oferit, la rându-i, o declarație: „Eu n-am nicio informație legat de acest eveniment, fiindcă acel fond de vânătoare nu ne aparține. Noi când împușcăm un urs trimitem probe la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru mai multe analize, fiindcă ursul poate fi purtător de trichineloză și abia apoi îl valorificăm“.
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț ne-a transmis, ieri, prin Biroul de presă, că nu a fost adus niciun cap de urs la laborator, pentru analize specifice de depistare a rabiei și trichinelozei. Dacă exista un urs împușcat pe fondul de vânătoare, centrul de colectare avea obligația de a trimite probe la DSVSA Neamț pentru analize.
În concluzie, pare mai plauzibilă varianta că ursul a fost tranchilizat și dus în altă pădure, departe de civilizație.

G. NICORESCU; V. ANDRIEȘ