Urgenţele stomatologice, rezolvate la spital

stomatolog Cabinetul stomatologic situat la parterul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a intrat în structura Unităţii de Primiri Urgenţe, astfel încât, în cadrul programului de lucru stabilit de conducerea unităţii sanitare, sunt acordate servicii de specialitate atât pacienţilor internaţi cât şi bolnavilor veniţi direct de acasă.

Medicul dentist primar Alina Marinela Pinău, singurul cadru de specialitate din Piatra Neamţ care a acceptat să lucreze la Stat, poate oferi consultaţii gratuite în regim de urgenţă de luni până vineri, în anumite intervale orare, afişate, de altfel, pe uşa cabinetului. Lunea, miercurea şi vinerea programul se desfăşoară între orele 15-22, iar marţea şi joia- în intervalul orar 8- 15.

Lista serviciilor medicale care pot fi acordate în Cabinetul de Stomatologie din structura UPU cuprinde spălături în caz de stomatite acute şi gingvostomatitele ulceronecrotice, aplicarea de pansamente calmante şi extirpare în caz de pulpită acută, drenaj endodontic şi osectomie în caz de paradontită acută, incizie şi drenaj în situaţii de absces vestibular, palatinal ori paradontal, precum şi spălături- eventual chiuretaj dacă pacientul este diagnosticat cu alveolită. În cazul în care un pacient se prezintă cu hemoragie postextracţională, medicul poate interveni cu sutură. Pentru pericoronarită se aplică tratament antiinflamator, incizie şi drenaj, iar tratamentul de urgenţă pentru traumatisme maxilo-faciale constă în hemostază şi imobilizări temporare.

Conducerea SJU Piatra Neamţ a subliniat că, după rezolvarea urgenţelor medico-dentare, urmărirea evoluţiei pacientului şi a efectuării tratamentului de lungă durată se va face într-un alt cabinet de medicină dentară, ales de pacient.

Pentru a beneficia în continuare de tratament gratuit, asiguratul cu probleme dentare îşi poate încerca norocul la unul dintre medicii stomatologi aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, lista cu numele acestora şi plafonul alocat fiecăruia, lunar, fiind afişate pe site-ul CAS Neamţ. Din păcate, bugetul stabilit pentru aceşti medici este extrem de scăzut, respectiv între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună, aşa încât, evident, fiecare doctor poate oferi, lunar, doar câteva servicii gratuite, de regulă pe principiul „primul venit, primul servit”.

 

Geanina NICORESCU