joi, februarie 2, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa ADMINISTRATIE/POLITICA

UrecheniI: În atenţia edililor – alimentarea cu apă, canalizarea, școlile şi problemele sociale

de Ceahlaul
9 ani în urmă
in ADMINISTRATIE/POLITICA
Reading Time: 6 mins read
0 0
A A
0
UrecheniI: În atenţia edililor – alimentarea cu apă, canalizarea, școlile şi problemele sociale
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

ion tanaselea primar

* Convorbire cu primarul Ion Tănăselea

Rep.: Comuna e mai numeroasă acum, mai populată…
Ioan Tănăselea: Normal să fie aşa. E august, luna când românii plecați la muncă în străinătate se întorc acasă, în concediu. În Urecheni „stranierii“ au revenit după un an de trudă în afara țării, iar prezența lor se simte în magazine și în trafic. Se arată bucuroși de revedere, își strâng mâna când se întâlnesc și povestesc despre ce au mai făcut în ultima perioadă. La noi, din cei vreo 4.000 de locuitori, cam 30% se află peste hotare. Unii au renunțat definitiv la cetățenia română și s-au stabilit pe alte meleaguri, unde și-au cumpărat locuințe. Alții nu au putut părăsi glia străbună. Cu banii strânși, și-au ridicat case frumoase lângă cele ale părinților lor.
Rep.: Îşi fac doar case?
I.T.: Ar fi de dorit ca banii să fie investiți și în afaceri care să creeze locuri de muncă. În prezent, în comună își desfășoară activitatea câteva firme de construcții, au cam 10-20 de angajați.
Rep.: Deci, tot agricultura rămâne de bază…
I.T.: Urecheni nu este o comună săracă. Regret că cei care pleacă în străinătate, cu economiile pe care le fac acolo, nu vin să investească în comună, să-și facă o afacere proprie din care să trăiască. De pildă, noi avem un bazin agricol bun, cuprinzând aproape 2.900 de hectare de teren agricol. La nivelul comunei sunt câteva asociații agricole și este un lucru îmbucurător că au început să-și achiziționeze utilaje moderne și fac agricultură performantă. Cred că nu avem la această dată nici un hectar de pământ nelucrat. Consider că 2013 este un an bun pentru agricultură, chiar dacă inundațiile au creat necazuri la începutul verii. În 4 mai și în zilele de 7-9 iunie ne-am confruntat cu inundații care au afectat culturile și gospodăriile cetățenilor, stricând drumurile publice. Chiar marțea trecută, președintele Culiță Tărâță a împărțit material lemnos persoanelor păgubite. Dar a plouat, a fost și soare, culturile și-au revenit, producția se anunţă a fi foarte bună. Din păcate, spre dezamăgirea fermierilor, prețurile obținute sunt foarte mici. Porumbul se vinde cu 45-50 de bani, iar grâul, cu 60 de bani. Abia își recuperează investițiile făcute, nu mai poate fi vorba să mai aibă și ei un profit pe care să-l reinvestească, devenind mai performanți.
Rep.: Care sunt priorităţile ce vă reţin acum atenţia?
I.T. Fireşte, obiectivul principal îl constituie modernizarea infrastructurii. Avem în atenţie drumul județean 155 B, de la kilometrul 17 la 19,250, este o investiție planificată de Consiliul Județean Neamţ. Avem susținerea președintelui Culiță Tărâță pentru cei 2,2 km de asfalt și am înțeles că sunt alocate fonduri în valoare de 5 miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrărilor începute în decembrie 2012. Ni s-a promis, pentru anul acesta, realizarea unui kilometru de asfalt, urmând ca pentru restul să ne fie alocați bani în bugetul pe 2014. Investiția este imperios necesară, având în vedere că pe lungimea drumului sunt locuințe și avem obligația să asigurăm cetățenilor un trai civilizat. Facem demersuri și pentru drumul județean care face legătura între Praxia și Bodești, ducând și la schitul Sfântul Ioan Hozevitul, un lăcaș tot mai vizitat. Pe partea de infrastructură, mai avem de depus la Consiliul Județean un proiect vizând 4 km de asfalt pe strada Biserca Veche. Şi această investiție este o prioritate, fiindcă pe acest tronson de drum sunt multe case, tot pe aici derulându-se și traficul greu. Din discuțiile avute cu domnul președinte Tărâță, obiectivul va fi luat în calcul pentru 2014. Am încercat și o îmbunătățire a parcului de utilaje al primăriei. Cu aprobarea Consiliului Local Urecheni, în 2013 s-a achiziționat un autogreder pentru întreținerea drumurilor sătești și a celor care fac legătura cu terenurile agricole, urmând ca iarna să fie utilizat la deszăpezirea căilor rutiere.
Rep.: Proiecte în lucru ori finalizate?
I.T.: Avem un proiect privind sistemul de canalizare, el va fi depus în speranţa accesării fondurilor europene alocate din perioada 2014-2020. La nivelul comunei este finalizată rețeaua de alimentare cu apă pentru satele Urecheni și Ingărești. Zilele acestea e programată recepția finală, urmând ca serviciul de furnizare, cu cele 350 de branșamente și stația de pompare, să fie încredințat Companiei Apa Serv.
Rep.: Unităţile şcolare?
I.T.: Anul acesta s-a reușit anveloparea școlii din Ingărești. Investiția se ridică la 80.000 lei şi oferă confort sporit elevilor și cadrelor didactice. Este o investiție pe care ne-am dorit-o de foarte mult timp, întrucât consumul de lemne era foarte mare, dublu comparativ cu școala din centru, cu aceeași suprafață. În comuna Urecheni sunt trei școli, toate dotate cu centrale termice pe lemne și grupuri sanitare moderne, de incintă. În sistemul de învățământ sunt cuprinși circa 620 de elevi și preșcolarii arondați celor 4 grădinițe.
Rep.: Parcul, realizat cu bani de Fondul de Mediu, şi-a dovedit utilitatea? O vreme, astfel de investiţii la sate erau mult hulite…
I.T.: Sunt plăcut surprins să văd în zilele de sărbătoare, sau după-amiaza, foarte mulți copii, locul de joacă fiind apreciat și de cei care vin din afară. Tot aici vin și mirii cu alaiul de nuntă, să facă fotografii.
Rep.: Probemele sociale sunt ca un pietroi greu atârnat de gâtul primarilor. Mai ales în ultima vreme. Cum vă descurcaţi?
I.T.: Lipsa fondurilor s-a răsfrânt și asupra persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora. La Urecheni sunt înregistrate 24 de persoane care ar trebui să primească astfel de drepturi bănești. De multe ori i-am mai ajutat personal, sunt oameni cu multe greutăți. Este o problemă destul de gravă. Noi am primit de la Direcția de Finanțe doar 36.000 lei din cei 170.000 lei pe care trebuie să-i încaseze într-un an aceste 24 de persoane. Ca să-i ajutăm, am alocat de la bugetul local 42.000 lei, o sumă mare pentru comuna noastră. De obicei, finanțarea se asigură de la bugetul de stat, dar legea spune că și primăriile au această obligație. Am reușit să alocăm, pentru 5 luni, doar jumătate din indemnizația prevăzută de lege. Am fost în audiență la conducerea Finanțelor Publice Neamț, am făcut nenumărate adrese pentru alocarea sumei necesare. Noi nu mai avem bani, poate va veni o rectificare. Sperăm ca Guvernul României și Ministerul de Finanțe să dea curs solicitărilor primarilor din țară. Personalul primăriei face eforturi să acopere toate nevoile instituției, deși aceasta funcționează cu 16 angajați în minus. Din păcate, nu putem angaja personal cu studii superioare. în prezent avem doi salariați pensionari. Am înțeles că, în scurt timp, ar urma să fie dată o ordonanță sau o lege care să dea drumul la angajări de personal. La Serviciul de Asistență Socială avem nevoie de oameni, fiindcă sunt de gestionat 250 de dosare de ajutoare de încălzire, 150 de alocații complementare, 70-80 dosare de ajutor social. Este o perioadă grea, dar ne-am angajat în multe proiecte și trebuie să le ducem la final. Sper din tot sufletul să realizez toate obiectivele propuse la începutul acestui mandat.
Tina CONDREA

scoala primaria urecheni2 primaria urecheni biserica2 1 2 bisericac

Taguri: administratietanaseleaurecheni
Articolul anterior

Ordin de la Prefect: apă rece pentru toți!

Urmatorul articol

Mâine, ziua comunei Moldoveni

AsemanatoareArticole

Primăria Municipiului Piatra-Neamț  susține activ construcția noului spital județean
ADMINISTRATIE/POLITICA

Primăria Municipiului Piatra-Neamț susține activ construcția noului spital județean

01/02/2023
316
George Lazăr: Guvernul României investeşte 53.927.028 de lei în județul Neamț prin Programul Național de Redresare şi Reziliență
ADMINISTRATIE/POLITICA

George Lazăr: Guvernul României investeşte 53.927.028 de lei în județul Neamț prin Programul Național de Redresare şi Reziliență

05/11/2022
316
Prefectul Adrian Niţă a primit delegaţia ONU pe tema refugiaţilor ucraineni
ADMINISTRATIE/POLITICA

Prefectul Adrian Niţă a primit delegaţia ONU pe tema refugiaţilor ucraineni

30/08/2022
316
Comunicat de presă PMP Neamţ
ADMINISTRATIE/POLITICA

Comunicat de presă PMP Neamţ

04/08/2022
316
Covor asfaltic nou pe Aleea Ulmilor
ADMINISTRATIE/POLITICA

Covor asfaltic nou pe Aleea Ulmilor

27/04/2022
316
Adăpost de animale în Neamţ după modelul celui de la Cernavodă ( proiect)
ADMINISTRATIE/POLITICA

Adăpost de animale în Neamţ după modelul celui de la Cernavodă ( proiect)

07/04/2022
316
Mai multe articole
Urmatorul articol
Mâine, ziua comunei Moldoveni

Mâine, ziua comunei Moldoveni

ȘTIRI RECOMANDATE

Muncă mai sigură în şantiere

Muncă mai sigură în şantiere

10 ani în urmă
315
Muzică şi culoarea la “Parada Primăverii”

Apariţie editorială: „Sensei. Infractor. Călugăr. O spovedanie non-conformistă”

8 ani în urmă
315
Şase ani după gratii pentru uciderea fiului

Şase ani după gratii pentru uciderea fiului

8 ani în urmă
315
Vernisaj Petru Șoroagă, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

Vernisaj Petru Șoroagă, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu”

6 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe
  • IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ
  • Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

ARHIVA ZIAR

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« ian.    

Categorii

Știri recente

Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe

Află care sunt avantajele anvelopelor all season. Toți șoferii trebuie să știe

01/02/2023
IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ

IPJ NEAMȚ: SCUT ANTIVIOLENȚĂ

01/02/2023
Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

Expoziție de pictură Marcela Popescu, la Biblioteca Județeană

01/02/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .