Unirea Principatelor Române, marcată la Muzeul de Istorie şi Arheologie

Evenimentul va debuta cu o conferință dedicată omagierii Unirii Principatelor Române, susţinută de conf. univ. dr. Cristian Ploscaru, de la Facultatea de Istorie a Universității „Al.I. Cuza” Iași, moment urmat de lansarea Albumului istoric CENTENAR PIATRA NEAMT – 2018, realizat în cadrul proiectului educaţional cu același nume. Invitați de onoare: Dragoș Chitic – primarul municipiului Piatra-Neamț și prof. Elena Laiu – inspector școlar general.

Sala de festivități a Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț găzduieşte, pe data de 22 ianuarie, începând cu ora 14.00, o activitate dedicată omagierii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Manifestarea este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț și Complexul Muzeal Judeţean Neamț.

Momentul va include şi Omagiul reprezentanților Asociației „Cultul Eroilor” către școlile din județul Neamț, cărora le vor fi înmânate diplome pentru activitățile desfăşurate în parteneriat, precum şi Adunarea Generală a Asociației Profesorilor de Istorie din județul Neamț (APIN).

Mărturii documentare privind Unirea în judeţul Neamţ

„În memorabila zi de 24 ianuarie 1859, voinţa poporului român de a-şi reface unitatea naţională şi de stat pe vechea vatră strămoşească a Daciei primea, în parte, consacrare prin alegerea în cele două principate, Moldova şi Ţara Românească, a unui singur domn, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza.

Meleagurile nemţene au cunoscut şi ele efervescenţa mişcării unioniste şi a alegerilor de deputaţi în Adunarea ad-hoc a Moldovei. Stau mărturie entuziasmul şi participarea maselor populare la lupta unionistă din anii 1856-1858, la actul Unirii din 1859, la toate actele de reformă socială economică şi politică ce au urmat. Astfel, la 17/19 martie 1857, Comitetul Unirii din Roman aduce la cunoştinţa Comitetului Central al Unirii din Iaşi, referitor la necesitatea stringentă a Unirii, că noi sîntem pătrunşi de aceleaşi sentimente, aceleaşi dorinţe şi aceeaşi profesiune de credinţă. Peste 10 zile, la 17 martie/8 aprilie 1857, Membrii Comitetului Unirii din Piatra-Neamţ comunicau la Iaşi că vor face totul pentru triumfarea Unirii şi a candidaţilor de deputaţi în viitoarele alegeri. Unirea Moldovei cu Ţara Românească a produs, în rândul locuitorilor acestor plaiuri moldave, un entuziasm general. Din Piatra-Neamţ şi Roman se trimit telegrame de felicitare domnitorului Unirii în semn de bucurie şi respect pentru binele întregii naţiuni române. Institutorul Halunga, de la Şcoala Publică Nr. 1 din Piatra-Neamţ, dând frâu liber sentimentelor de bucurie la alegerea domnitorului Cuza, a dat foc casei sale din mahalaua Valea Viei şi împreună cu alţi locuitori a jucat Hora Unirii. La Târgu-Neamţ şi Bicaz, cât şi în unele aşezări rurale nemţene, au loc demonstraţii populare spontane, retrageri cu torţe, prin care se dă o largă aprobare publică a actului de la 24 ianuarie 1859. Se împlinea un mare vis, o mare dorinţă şi se deschidea drumul românilor pentru dobândirea Independenţei din 1877, urmată de desăvârşirea unităţii statale a poporului român la 1918”, scrie prof. Gheorghe Radu de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, fost director la Arhivele Naționale, filiala Neamț, în volumul său, „Pagini alese din istoria judeţului Neamţ” (Ed. Cetatea Doamnei, Piatra-Neamţ, 2014)

Irina NASTASIU