Unic în zona Moldovei: Festivalul Dacic „Petrodava“, a doua ediție

Autoritățile pietrene s-au bucurat de un nou succes din seria evenimentelor de promovare turistică a municipiului, programate pentru acest an. Sâmbătă și duminică, pe platoul Curții Domnești, a avut loc Festivalul Dacic „Petrodava“, manifestare aflată la a doua ediție, prin care municipalitatea și-a propus să amintească de existența în zonă a uneia dintre cele mai vechi așezări umane de pe teritoriul României, cunoscută de toată lumea sub numele de Cetatea Petrodava.

„Bine ați venit la deschiderea unui festival pe care noi, municipalitatea pietreană vrem să-l facem tradiție. Trăim într-un oraș încărcat de istorie și considerăm că trebuie să ne respectăm istoria, să ne respectăm înaintașii. Trebuie, totodată, să fim mândri de istoria acestor locuri și este rolul instituțiilor publice, cu sprijinul tuturor, de a ne promova elementele istorice importante ale acestui oraș. Sper ca aceste manifestări să ne ajute să ne promovăm orașul, să avem un oraș mult mai atractiv. Ne aflăm la cea de-a doua ediție a Festivalului Dacic Petrodava, un festival care a pornit de la faptul că aici, pe aceste locuri, în secolul al II-lea î.d.H. era o cetate dacică – Petrodava, în zona Bâtca Doamnei, o cetate în care dacii prezenți în acele vremuri pe aceste locuri își apărau teritoriul. Iată că, după aproape 2.200 de ani, la poalele acestei cetăți ne aflăm într-un oraș – Piatra Neamț, și de data aceasta este rolul nostru să-l apărăm și, mai mult decât atât, să-l dezvoltăm, să-l ajutăm să crească“, a spus primarul Dragoș Chitic în deschiderea evenimentului.

Scene de luptă, parade cu torțe și târg de sclavi

La eveniment au luat parte mai multe trupe de reconstituire istorică din țară, iar noutatea din acest an a reprezentat-o prezența singurei asociații de profil din regiunea Moldovei – „Getodacii din Moldova“. Reprezentanții acesteia s-au declarat entuziasmați cu privire la organizarea festivalului – unic în zona noastră, știut fiind faptul că astfel de evenimente se pun în scenă cu precădere în zona Ardealului.

După ceremonia oficială de deschidere, în care organizatorii le-au făcut pietrenilor cunoștință cu taberele de ostași daci și romani, a urmat o demonstrație de luptă, un dans tipic vremurilor pus în scenă de un grup de tinere dăcițe, dar și o serie de ateliere meșteșugărești, care au prezentat curioșilor cele mai vechi ocupații ale strămoșilor noștri – prelucrarea osului, a lemnului, monetărie, jocuri romane, fierărie, antrenamentele soldaților sau ale gladiatorilor. Ca de fiecare dată, cei care au savurat momentele din plin au fost copiii. Spre seară, spectatorii au putut admira scene de luptă între gladiatori, prezentarea echipamentelor militare ale dacilor și romanilor, dar și un târg de sclavi, unde au putut negocia ei înșiși cu negustorii. Începând cu ora 20.30 participanții au pornit într-o paradă cu torțe, pe traseul Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Teatrul Tineretului. Pe tot parcursul zilei de duminică, programul s-a reluat cu aceleași demonstrații și ateliere, iar ziua s-a încheiat cu spectacole de dansuri antice și punerea în scenă a unui asediu asupra Cetății Petrodava. (Roxana ZAHARIA)