Unele lefuri au crescut cu aproape 600 de lei într-un an

*Județul Neamț rămâne codaș pe țară la câștigurile salariale *În județ, în luna martie a acestui an, cel mai mare câștig salarial mediu net pe domenii a fost de 2.076 de lei

În România, discrepanțele salariale rămân destul de mari, iar din păcate, în județul Neamț lefurile sunt printre cele mai mici din țară. București, Ilfov, Cluj, Timiș și Sibiu sunt zonele în care angajații au primit în 2016 cele mai mari remunerații nete, cu câștiguri salariale cuprinse între 2.138 de lei și 2.857 de lei net pe lu¬nă, în timp ce la polul opus se află județele Har¬ghi¬ta, Teleorman, Suceava, Neamț și Vran¬cea, unde salariile medii ale lucrătorilor oscilează între 1.483 de lei și 1.544 de lei net pe lună, fiind cele mai scăzute din țară.

În luna martie a acestui an, în comparație cu aceeași perioadă din 2016, în Neamț, unii angajați au primit măriri salariale de aproape 600 de lei. În județ, conform datelor primite de la Direcția Regională de Statistică Neamț, pe domenii cel mai mare câștig salarial mediu net a fost de 2.076 de lei și l-au încasat lucrătorii din agricultură, vânătoare și servicii anexe, precum și personalul din silvicultură și pescuit. Dacă ne referim la câștigurile salariale medii brute, acestea s-au mărit cu aproximativ 1.000 de lei.
În aceeași perioadă, pe locul doi, cu un salariul mediu net de 2.042 au fost lucrătorii din servicii, cărora lefurile le-au crescut cu 500 de lei. În industrie și construcții, s-au luat cele mai mici remunerații, respectiv 1.602 lei față de 1.269 cât erau în martie 2016.
Pentru o „resetare“ a industriei locale, ar fi nevoie de investiții majore în Moldova de către companiile multinaționale, lucru care ar duce la scăderea ratei șomajului și implicit la un trai mai decent.
În Neamț, în perioada analizată, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț se aflau înregistrați 10.876 de șomeri, cu 214 mai puțini decât în martie anul trecut. Rămâne de văzut dacă creșterea economică pentru zona Moldovei este un deziderat pentru politicienii actuali, ori doar promisiuni electorale, pentru atragerea voturilor…

V. ANDRIEȘ