Un zimbru din Parcul Natural Vânători umblă liber la Văratec

Exemplarul nu poate fi relocat, deoarece anestezierea este aproape imposibilă, spun autorităţile
Ieri, prefectul Vasile Panaite a solicitat reprezentanţilor ISU, Jandarmeriei şi Parcului Natural Vânători să organizeze patrule permanente în satul Văratec, acolo unde, în ultimele zile, şi-a făcut apariţia un zimbru, spune o informare a Prefecturii Neamţ. Potrivit directorului Parcului Natural Vânători-Neamt, Răzvan Deju, zimbrul nu prezintă nici un pericol pentru populaţie. Animalul nu este microcipat si nu poate fi relocat deoarece anestezierea este aproape imposibilă. Exemplarul în cauza are circa o 800 kilograme şi sunt necesare două doze de anestezic. După prima doză, zimbrul se poate speria şi fugi în pădure, unde există riscul să nu mai poată fi găsit pentru a doua doză de anestezic.

Directorul Parcului a mai precizat că în ciuda faptului că în pădure a fost lăsată hrana pentru zimbru (nutreţ şi mere), zimbrul vine şi în sat să caute hrană. Animalul se va retrage definitiv în pădure în circa două săptămâni, odată cu înmugurirea salciei.
„Salut programul derulat pentru reintroducerea în natură a zimbrului, dar vreau să fie foarte clar: siguranţa oamenilor este pe primul loc! Domnul director Deju ne-a asigurat că apariţia acelui exemplar de zimbru nu reprezintă nici un risc pentru oameni. Cer însă, reprezentanţilor ISU, Jandarmeriei şi a Parcului Natural Vânători să monitorizeze în permanenţă zona şi să avertizeze populaţia în cazul reapariţiei zimbrului, până la momentul în care acesta se va retrage definitiv în pădure”, a declarat prefectul Vasile Panaite.
Potrivit informării făcută în cadrul şedinţei de lucru, nu au mai fost semnalate şi alte apariţii de zimbri în comunităţile umane.