Un sfert din populația județului, la mâna medicului de familie noaptea și în weekenduri

centre permanenta * În 2015, centrele de permanență au fost cele mai solicitate în cea de-a doua parte a anului * În 10% dintre cazuri medicii de familie au fost nevoiți să trimită pacienții la specialiștii din policlinici

Peste 100.000 de nemțeni au trecut pragul centrelor de permanență pe parcursul anului trecut, majoritatea având nevoie de tratamente sub supraveghere medicală. Potrivit datelor centralizate specialiștii Direcției de Sănătate Publică Neamț și transmise, săptămâna trecută, la Ministerul Sănătății, din cei 110.989 de bolnavi care au apelat la medicii de gardă, 10%, respectiv 989 de pacienți, au avut nevoie de consultație la un cabinet de specialitate din policlinică, fiind depășit nivelul competențelor unui cabinet de medicină primară. În alte 342 de situații, medicii de familie au stabilit că viața pacienților este în pericol și au chemat imediat salvarea, iar bolnavii au putut ajunge în cel mai scut timp posibil în serviciul de urgență al celui mai apropiat spital.

Centrele de permanență sunt deschise în afara programului de lucru de la cabinetele de medicină primară, adică între ora 15.00 și 08.00, dar și sâmbăta, duminica și în zilele de sărbători legale. Deși în Neamț funcționează mai multe compartimente de urgență și unități de specialitate, înființarea unor astfel de centre de permanență era necesară pentru îngrijirea cazurilor care nu sunt grave și care supraaglomerează spitalele mai ales în zilele de weekend. Este vorba, de obicei, de pacienți care se prezintă cu afecțiuni acute, dar care nu reprezintă la momentul respectiv o urgență.

Potrivit datelor oferite de DSP Neamț, cea mai mare afluență de pacienți la centrele de permanență din județ s-a concentrat în cea de-a doua parte a anului, când potrivit medicilor de familie a crescut adresabilitatea în cazuri de viroze respiratorii, infecții ORL și pe fondul unor afecțiuni cronice decompensate.

Din totalul pacienților care au apelat la centrele de permanență în anul 2015, 76.578 prezentări au avut ca scop efectuarea unor tratamente, cei mai mulți bolnavi fiind nemțeni cu vârste între 15 și 59 de ani și peste 60 de ani. Din totalul tratamentelor, 5.795 au fost efectuate în luna decembrie, când adresabilitatea a fost mai mare decât în celelalte luni, întrucât sărbătorile legale au ținut închise cabinetele de medicină primară.

În anul 2015, numărul consultațiilor la centrele de permanență s-a cifrat la 52.739, din care 4.537 în decembrie.

În județul Neamț funcționează, în prezent 22 centre de permanență, în care lucrează peste 70 de medici și tot cam atâția asistenți medicali. Nemțenii au la dispoziție CP Precista Piatra Neamț, CP Dărmănești, CP Mărăței, CP cartier Speranța, CP Văleni, CP Dărmănești-Piață, CP Dragoș Vodă Roman, CP Anton Pann Roman, CP Episcop Melchisedec Roman, MED CLASS Roman, CP Central Clinic Roman, CP Gara Roman, CP Mina Roman, CP Medica Târgu Neamț, CP Bicaz, CP Roznov, CP Tămășeni, CP Moldoveni, CP Oniceni, CP Poienari, CP Sagna și CP Grințieș.

Potrivit legislației, centrele de permanență au rolul de a funcționa în afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale, în regim de cameră de gardă. Acestea sunt deservite de medicii de familie care asigură astfel, continuitatea asistenței medicale primare. Sunt oferite servicii de urgență, dar sunt efectuate și tratamente așa cum ar fi administrarea soluțiilor injectabile sau pansarea. Centrele de permanență se pot înființa prin asocierea liber consfințită între mai multe cabinete de medicină de familie. Medicii din centrele de permanență își pot desfășura activitatea fie într-un cabinet medical al unuia din acești membri, fie prin rotație în fiecare din cabinetele doctorilor care fac parte din centru. Există și posibilitatea ca autoritățile locale să pună la dispoziție un spațiu. Pentru a primi aprobarea de funcționare este necesară o dotare minimală, care de fapt se găsește deja în cabinetul de medicina familiei. Acest tip de unități medicale au un rol foarte important în mediul rural, acolo unde accesul la servicii medicale pe timpul nopții a ridicat de-a lungul timpului numeroase probleme din cauza numărului limitat de medici și asistenți medicali. În astfel de centre se pot rezolva micile urgențe care țin de competența medicului de familie, dar se pot administra și tratamente, fără ca pacienții să mai fie obligați să bată drumul pentru a primi îngrijiri medicale într-un spital.

Geanina NICORESCU