Un pic de lumină în cazul decesului din secția Nou-născuți

caz copil *Spitalul Județean a declarat infecție nosocomială * Un copilaș născut prematur a murit în urma unei hemoragii cerebrale, însă analizele recoltate înainte de deces au evidențiat infecție cu enterobacter * DSP Neamț susține că probele de sanitație din secția neonatologie nu evidențiază germeni de tipul celor depistați în hemocultura nou-născutului decedat

De trei săptămâni au avut nevoie specialiștii de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și ai DSP Neamț pentru a admite și declara „infecție nosocomială“ în cazul nou-născutului care a decedat în secția Nou-născuți, în data de 17 iulie 2016. Geamănul copilașului mort este internat la Iași, unde este tratat de o altă infecție decât cea depistată la fratele său.

„Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț declară infecție nosocomială – infecție bacteriologic confirmată a țesutului sanguin cu o hemocultură pozitivă în baza definiției de caz din Ord.MS 916/2006“, ne-a transmis, ieri, conducerea DSP Neamț, printr-un comunicat de presă.

La momentul declarațiilor de după decesul prematurului, dr. Doina Apetroaie – epidemiolog al spitalului, atrăgea atenția presei că o bacterie depistată în urma unor analize nu poate fi declarată imediat ca o infecție nosocomială, fiind nevoie de o analiză complexă a factorilor determinanți, și sublinia atunci că trebuie să se consulte cu specialiștii de la DSP Neamț dacă sunt sau nu îndeplinite criteriile stabilite prin definiția de caz, conform Ordinul MS 916/2006. Și iată, după săptămâni în care se puteau transmite infecții similare: rezultatul consultărilor: pozitiv!

Enterobacter, infecție evidențiată prin hemocultură, la trei zile după deces

„Evoluția celor doi gemeni a fost similară până în ziua a opta de viață. În ziua a noua, pe 17 iulie, la nou-născutul care a decedat, brusc se instalează paloare, marmorarea tegumentelor, hipotonie generalizată, refuzul alimentației cu degradarea rapidă a parametrilor vitali, motiv pentru care, pe lângă tratamentul cu antibiotic se administrează sânge Rh negative și se intensifică măsurile de terapie intensivă. La ora 18.15 nou-născutul face stop cardio-respirator, pentru care se instituie protocolul de resuscitare. Se constată decesul, la ora 19.20. În cursul zilei de 17 iulie s-a recoltat hemocultură care a evidențiat prezența de enterobacter“, sublinia comunicatul emis de DSP Neamț în data de 25 iulie 2016. Dr.

Alexandru Juncu, manager interimar, a precizat că rezultatul analizei a venit la trei zile după deces.

Și totuși, prin secție nu s-a mai găsit nici urmă de enterobacter. Departamentul de control al DSP Neamț efectuase un control la Nou-născuți chiar în săptămâna în care s-a produs decesul copilului. Atunci s-au recoltat probe de sanitație, probe de aeromicrofloră, spălături pe suprafețe, mâine personal, inclusiv în salonul în care au fost internați cei doi gemeni, constatându-se că toate probele recoltate au fost conforme. Decesul a fost raportat la Ministerul Sănătății, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, însă fără a fi declarată infecție nosocomială.

Epidemiologul spitalului, dr. Doina Apetroaie, a avut nevoie de câteva săptămâni pentru a se pune de acord cu specialiștii DSP Neamț, urmând litera legii, pentru a stabili dacă acest caz poate fi catalogat ca o infecție de spital.

Între timp, s-a purces la un nou control igienico-sanitar, dispus de DSP la data de 25 iulie 2016, cu recoltarea de teste de sanitație în secția Nou-născuți, sub lupa inspectorilor Departamentului de control al DSP Neamț și cu promisiunea că rezultatele anchetei epidemiologice finale vor fi comunicate după obținerea rezultatului la analizele microscopice efectuate pe probele recoltate în urma necropsiei și a probelor de sanitație din secție. Au fost recoltate 10 spălături pe suprafețe și 3 probe de aeromicrofloră, care au fost analizate în laboratorul de Investigație în Sănătate Publică din cadrul DSP Neamț. În data de 29 iulie, rezultatele erau deja pe masa conducerii DSP Neamț.

„Rezultatele acestor probe sunt corespunzătoare normelor MS, nu s-au izolat germeni patogeni în secția de Nou-născuți. S-au certificate stocurile de dezinfectanți, material sanitare, material de curățenie, care sunt în cantități suficiente. Ancheta epidemiologică continuă, sub coordonarea metodologică a medicilor epidemiologi ai Centrului Regional de Sănătate Publică Iași. Rezultatele anchetei epidemiologice finale vor fi comunicate după obținerea rezultatelor microscopic ale necropsiei și a celorlalte rezultate“, transmitea DSP Neamț, la data de 29 iulie.

Cu toate că în comunicatele anterioare nu s-a făcut nicio referire la investigarea copilașilor din secția Nou-născuți pentru verificarea stării lor de sănătate, DSP Neamț ne-a transmis, ieri, că „în cadrul măsurilor impuse urmare a anchetei epidemiologice s-au investigat bacteriologic copii contacți, personalul medico-sanitar și mediul de spital, rezultatele fiind conforme cu prevederile legislației în vigoare“.

Culmea e că, la conferința de presă susținută de conducerea spitalului după nefericitul eveniment, dr. Doina Apetroaie – epidemiologul unității sanitare – spunea că nu se impune efectuarea de analize suplimentare copiilor din secția Nou-născuți, atâta vreme cât nu apar suspiciuni de îmbolnăvire…

Microscopic – hemoragie cerebrală confirmată prin necropsie

În cadrul necropsiei efectuate copilului decedat în data de 17 iulie, la examenul macroscopic s-a constatat prezența unor picheteuri hemoragice, fără a se evidenția focar de infecție. S-au prelevat probe biologice care au fost analizate microscopic. Câteva zile mai târziu, microscopic a fost confirmat diagnosticul macroscopic: „Cauza decesului pentru nou-născutul prematur geamăn, născut în 9.07.2016 prin operație cezariană la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, este hemoragia cerebrală în contextul Bolii Hemoragice a Nou-născutului prematur confirmată prin necropsia nr.13C/18.07.2016 și buletinul histopatologic 13C/3.08.2016“, se arată în comunicatul emis, ieri, de DSP Neamț.

În loc de concluzie, cei de la DSP Neamț, analizând istoricul de pe hârtie al infecțiilor nosocomiale din secția neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț (2008-2016) susțin că „s-a constat că germenele izolat din hemocultura menționată (enterobacter – n.r.) nu a fost prezent în etiologia infecțiilor nosocomiale, iar din monitorizarea stării de sanitație a secției, în ultimii trei ani nu s-a observat prezența acestei bacterii în secția Nou-născuți“.

S-a pus punct anchetei, fără nicio referire la cealaltă infecție depistată la geamănul internat la Iași. Hemocultura în acest caz a fost efectuată la Spitalul „Cuza Vodă“ Iași, izolându-se prezența Klebsiella – o infecție din categoria celor nosocomiale…

Geanina NICORESCU