Un pacient operat a epuizat stocul sânge AB negativ al Centrului de Transfuzii

criza sange* Nemţenii sănătoşi sunt chemaţi la donare pentru refacerea stocului

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Neamţ fac un apel la nemţenii care au grupa de sânge AB IV negativ să vină la donare. Ultima pungă de pe stoc a fost livrată acum două zile, secţiei ATI din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru un pacient operat, care avea nevoie de transfuzie sanguină masivă cu AB negativ.

Dr. Victoria Marin, şefa CTS Neamţ, ne-a declarat că, în timp ce stocul de sânge AB negativ este zero, există rezerve de unităţi din celelalte grupe sanguine, în acestă perioadă predominând donările din grupa A.

„Dacă ar fi să facem o statistică a recoltărilor din anul trecut, putem trage concluzia că, din cele peste 8.000 de unităţi livrate spitalelor pentru transfuzii, cele mai multe au fost din grupa A, apoi din grupa O. Comparativ cu anul 2013 a crescut numărul de donatori noi, însă per total nu a fost o creştere a recoltărilor de sânge. Din păcate, tot la donatorii noi am depistat, anul trecut, şi cele mai multe probleme de sănătate care au făcut imposibilă folosirea unităţilor de sânge recoltate. Şi aici mă refer la bolile transmisibile depistate în urma analizelor obligatorii. Din aproape 2.000 de donatori noi, 100 au fost depistaţi cu boli transmisibile prin sânge. Drept urmare, unităţile recoltate de la aceste persoane au fost distruse”, a subliniat dr. Marin.

S-au dus să doneze sânge și au fost descoperiți cu sifilis!

Din statistica CTS Neamţ privind numărul de cazuri de boli transmisibile depistate cu ocazia analizelor obligatorii, reiese şi o situaţie îngrijorătoare a îmbolnăvirilor cu sifilis. Practic, numărul bolnavilor sifilis depistaţi în 2014 a fost aproape dublu faţă de cel al persoanelor identificate ca infectate în 2013! Anul trecut au fost identificate şi câteva zeci de nemţeni cu hepatită B, dar nu mai mulţi decât au fost identificaţi tot cu ocazia analizelor obligatorii în 2013, în timp ce a scăzut foarte mult, de la un an la altul, numărul îmbolnăvirilor depistate cu virusul hepatitei C. În 2014 nu s-a depistat nici un caz de HIV.

Potenţialii donatori trebuie să ştie că, pe lângă faptul că vor contribui la salvarea de vieţi omeneşti, beneficiază de analize gratuite specifice, primesc 7 bonuri de masă şi o zi liberă la serviciu în ziua donării. Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar celular în două săptămâni.

În ceea ce priveşte siguranţa donatorului de sânge, trebuie ştiut faptul că trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă, deci nu există riscul contaminării cu HIV, sau alte virusuri.

Grupa sangvină AB (IV) este cea mai rară (fiind întâlnită la mai puțin de 5 % din totalul populației pământului) și cea mai nouă grupă sangvină (se presupune că ar fi apărut și s-ar fi „dezvoltat” dupa 5.000 i.Ch.). Aceasta grupă ar fi luat naștere din amestecul populației albe cu grupa sangvină A (I) și populația mongolă/ nomadă cu grupa sangvină B (III), în special după momentul istoric al valurilor migratoare (care au „rupt” granițele stabilite de societățile dominante din acea perioadă și ar fi asigurat infuzia de grupa B „peste” majoritarii de grupa A). Oricare ar fi considerentele luate în calcul, „penetrarea” grupei AB a fost extrem de lentă (în Europa, înainte de anul 1.000 d.Ch. se pare că încă nu exista grupa sangvina AB – studii făcute cu ocazia diverselor exhumări ale mormintelor din acea perioadă indică absența totală a grupei sangvine AB).

Geanina NICORESCU