Un nou reprezentant în Consiliul de Administrație de la Spital

cj
*În ciuda ușorului bobârnac dat de colegii PSD-iști din majoritatea de la CJ, PPDD a reușit să-și impună candidatul – Georgel Aursulesei
*Bâlba dintre PSD și PPDD a fost amplificată de cei de la PNL și UNPR care au propus și ei câte un candidat
*În final, alinața majoritară s-a trezit iar celelalte două candidature s-au dovedit a fi doar pentru lungirea ședinței

Consiliul Județean Neamț a reușit ieri să-și voteze reprezentantul care lipsea din Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Este vorba de tânărul economist Georgel Aursulesei, susținut politic de PPDD, partid unde este și șeful filialei județene de tineret.
Dat fiind faptul că prefectul ceruse anularea hotărârii anterioare prin care fusese desemnat Ciprian Șerban în locul Nadinei Simion (pe motiv că șeful PPDD Neamț nu are studii economice și CJ trebuie să trimită și un astfel de reprezentant), ieri urma ca instituția județeană să procedeze în consecință.
Fiind vorba de un post care, în conformitate cu Legea 215 a Administrației Publice Locale, ține cont și de algoritmul politic din CJ și cum ocupanții anteriori erau de la PPDD, ieri, inițial, partidele din grupul minoritar (PNL și UNPR) nici nu au făcut nicio propunere. Fix pe aceeași logică, un consilier județean PPDD l-a propus pe Georgel Aursulesei. Înainte de propunere, Ștefan Ploscaru chiar întrebase și secretarul Dana Soroceanu chiar punctase faptul că legea nu obligă ca “reprezentantul” să fie musai și consilier județean. Adică, ar putea fi fie un consilier județean (cum s-a mers până acum în CA la Spital sau în AGA la societățile CJ), fie o altă persoană, un alt specialist care să se bucure și de sprijin politic pentru a fi propus și validat de politicieni.
Și astfel, PPDD l-a propus pe Aursulesei. Exact în acest moment a intervenit surpriza: consilierul județean PSD Bogdan Onu a adus în discuție legitimitatea și oportunitatea ca CJ să trimită în acel CA o altă persoană decât un consilier județean. Avocat de profesie, Bogdan Onu știe cu siguranță profunzimea verbului ”a reprezenta” (că doar și apărătorii prestează în instanțe pentru o parte sau alt ape baza unui mandat, fără a face parte, de exemplu, din firma care îl mandatează). Oricum, ca discuție juridică subiectul s-a dovedit unul spumos, a mai pus ceva sare și piper un alt avocat PSD (Adrian Bourceanu) și bineînțeles că liberalii și UNPR-iștii au mai pus și ei un pic de benzină pe foc… S-a invocat și motivul că propusul nu e de față, să-l vadă lumea la ochi…

Tabăra minoritară a venit și cu propriile propuneri: Gabriel Pavăl și Contantin Iacoban.
Disputa putea arunca în aer alianța majoritară din acest moment, de la CJ Neamț (PSD – PDL – PPDD) și, în aceste condiții, a intervenit o izbăvitoare pauză de consultări. O pauză interesantă în care, pe holul CJ s-au auzit replici pline de miez, cum ar fi ”Aaa, dar e vorba de Dudu (n.r. – Aursulesei)? De ce nu ați zis?”…
După consultări, fiind vorba de mai mult de o propunere, deci de necesitatea unui vot secret, proiectul a fost amânat pentru finalul ședinței (ca să poată fi făcute buletinele de vot). Iar votul a consemnat ”repararea” alianței dintre PSD și PPDD: 1 vot anulat, 19 voturi pentru Aursulesei, 10 pentru Iacoban și 3 pentru Pavăl.
Între timp a apărut și cel validat, care și-a făcut și o scurtă prezentare.
În rest, a fost vorba de o ședință muuult mai liniștită decât cele cu care ne obișnuise în ultimul timp Consiliul Județean. Nu au lipsit dezbaterile sau punctele divergente dar discuțiile s-au păstrat, în general, într-o doză a limbajului rezonabil.

Daniel VINCA