Un milion de euro pentru renovarea policlinicii

Clădirea în care funcţionează ambulatoriul spitalului judeţean are şanse mari să intre în reparaţii capitale. Consiliul Judeţean Neamţ, administratorul unităţii sanitare, aşteaptă ca Ministerul Dezvoltării să aprobe banii pentru  lucrările de reabilitare. Solicitarea de fonduri a fost făcută la sfârşitul anului trecut, în baza unui proiect de fezabilitate, însă finanţarea de un milion de euro încă se lasă aşteptată. Între timp însă, pereţii policlinicii se deteriorează de la o zi la alta.

„Dacă insişti să dai cu o cârpă pe pereţii interiori, se duce toată tencuiala; nu poţi să faci o curăţenie temeinică, pentru că pică plăci din faianţa pusă acum 20 de ani”, a spus asistenta Angela Tofan, şefa policlinicii. Oricine ajunge prin policlinică poate vedea pereţii deplorabili, chiuvetele sparte de la băi, robinete defecte, pavimentul crăpat şi geamurile crăpate.Având în vedere că atât exteriorul cât şi interiorul policlinicii arată ca după război, nu e de mirare că pentru reabilitare a fost solicitată suma de un milion de euro.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean au precizat că documentele primite de la spital în decembrie 2012, pentru obţinerea finanţării, se referă strict la corpul A al ambulatoriului, respectiv la spaţiul în care funcţionează cabinetele de stat. În pavilionul B se află patru cabinete particulare, unele luate în comodat, altele cumpărate. Suma solicitată pntru reabilitarea corpului A este de un milion de euro. CJ a solicitat de la spital o listă a cabinetelor medicale de stat şi private care funcţionează în policlinică şi schiţa cu fiecare amplasament.

 „Când o să putem începe renovarea, o să evacuăm nişte spaţii pentru a putea structura mai bine unele compartimente, cum ar fi radiologia şi cabinetul de TBC”, a spus dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. În toată policlinica sunt peste 30 de cabinete medicale plus laboratorul  şi radiologia.