Un intelectual de marcă: Marcel Dragotescu

marcel-dragotescuÎn urmă cu o lună de zile s-au împlinit 14 ani de la moartea lui Marcel-Marin Dragotescu, un intelectual de marcă ce a marcat profund istoria culturii din județul Neamț. Am avut onoarea să-l cunosc și să mă bucur de prietenia sa nemărginită, așa cum i-a fost sădită de originile sale oltenești.

Spuneam că Marcel Dragotescu a marcat istoria culturii nemțene. Și am să dau doar câteva exemple. Împreună cu prietenii săi ieșeni, Achim Stoia, Vasile Spătărelu, Mihai Cozmei, a fost inițiatorul și fondatorul „Vacanțelor Muzicale la Piatra Neamț“. Cu experiența sa de istoric și director de muzeu a inițiat și condus importante manifestări culturale precum: „Petrodava 2000“, „Sărbătoarea Eroilor de la Războieni“, „Sărbătoarea Muntelui Ceahlău“, „Festivalul Spectacolelor de Teatru pentru Tineret și Copii“, „Stagiunea permanentă a Filarmonicii Moldova din Iași“, Saloanele de carte, „Sadoveniana“, Bienala de Artă Plastică „Lascăr Vorel“, organizarea cercetării Culturii Cucuteni și valorificarea muzeistică a acesteia etc. Om de o mare demnitate, dublată de o modestie caracteristică marilor spirite, s-a afirmat prin propriile calități ca publicist, neînregimentat politic, colaborând la publicațiile culturale locale și din țară: „Acțiunea“, „Asachi“, „Ateneu“, „Ceahlăul“, „Contemporanul“, „Credința Neamului“, „Memoria Antiquitatis“, „Carpica“, „Revista muzeelor“ ș.a. Acestei activități de punere în valoare a culturii nemțene i s-au adăugat și conceperea, realizarea și publicarea unor cărți de prezentare a valorilor istorice și turistice din Județul Neamț: „Palatul Cnezilor“ și „Mănăstirea Durău“( București, 1970); „Județului Neamț; ghid turistic“ (București, 1971); „Piatra Neamț – mic îndreptar turistic“ (București, 1971); „Monumente istorice din Județul Neamț“, (București, 1971); „Muzee din Județul Neamț“ (București, 1974); „Petrodava 2000. Tradiție și continuitate“ (Piatra Neamț, 1980); „Drumuri la mănăstiri moldave“ (București, 1992); „Monumente istorice și de arhitectură din Județul Neamț“ (Piatra Neamț, 2003); „Mănăstirea «Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril» Războieni“ , 2003.

O parte din aceste lucrări sunt poartă semnătura și altor colaboratori, unii dintre aceștia oameni cu funcții politice la nivelul județului, lucru ce spune mult privind modestia și înțelepciunea care i-a guvernat viața.

Spun aceste lucruri pentru că, din 1971, când mi-am început activitatea în sistemul cultural județean și până la plecarea sa dintre noi m-am bucurat de prietenia și ajutorul său. Chiar cu o zi înainte de decesul său am stat mult de vorbă, în biroul meu de la Centrul cultural, dezbătând modul în care va apărea ultima sa carte în Editura „Nona“, recent înființată de mine în cadrul instituției. Lui Marcel Dragotescu îi datorez îndemnul de inițiere a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul“, încurajarea de a prelua „Vacanțele Muzicale“ după 1989 (în situația în care vechii organizatori nu mai doreau acest lucru), înființarea Colegiului Universitar în prezent Facultatea) de Muzică din Piatra Neamț etc.

„Vicele“ Dragotescu, așa cum îi spuneam cu toții, a fost întotdeauna omul la care apelam pentru a ne sfătui privind configurarea și organizarea oricărei manifestări culturale. El a fost omul „de specialitate“ în biroul căruia s-au plămădit toate programele care au marcat istoria culturală a județului Neamț peste un sfert de secol.

Am scris aceste amintiri constatând cu tristețe că uităm prea repede contribuția imensă a lui Marcel Dragotescu la istoria culturală a acestor locuri pe care le-a slujit cu modestia demnității ce îl caracteriza.

C.H. ALUPULUI RUS