Un fir de ceapă costă cât „suviţa” de şoric

Legume ecologice

*Roşiile made în Spania costă aproape 10 lei kilogramul, iar salata verde face 2,5 lei bucata

După mesele cu bucate îmbelşugate servite în perioada sărbătorilor de iarnă, mai tot omul ar vrea să treacă la sport şi la o dietă corespunzătoare, fără sarmale, fripturi şi alte ispite culinare „greoaie”. Desigur, salatele din verdeţuri sunt ideale, „asezonate” cu un abonament la fitness. Cum sălile de profil sunt la tot pasul prin Piatra Neamţ, nu e mare greutate să trecem la alergat pe bandă, dacă ne ţine şi punga. Iar dacă vrem şi o alimentaţie sănătoasă, iată că marile magazine sau pieţe, ne „oferă” o varietate de legume aduse de peste mări şi ţări, unele din ele pline cu chimicale, plante crescute „ecologic” pe vapoare, fără niciun gust şi savoare.

Nu cu mult timp în urmă am vorbit cu un cunoscut agricultor local, care mi-a făcut o demonstraţie în acest sens. Omul a pus niste apă într-un bol, şi a clătit o salată verde cumpărată dintr-un supermarket. Nu după mult timp, la suprafaţa apei au ieşit spume, specifice unei agiculturi „ecologice”, pline de chimicale. Din păcate, agricultorii noştri nu fac faţă cerinţelor pieţei, pentru că marile magazine au nevoie de cantităţi mari de legume, pe toată perioada anului. Iar din acest motiv, patronii acestor supermarketuri preferă o colaborare externă, pentru fructele şi legumele care arată bine, dar n-au niciun gust şi sunt şi foarte scumpe.

Ieri am colindat Piaţa Centrală şi un mare magazin, şi în puţine locuri am găsit legume definite ca autohtone, dar fără a avea o certitudine că sunt de pe plaiurile mioritice. De exemplu, pe tarabele din pieţe am văzut gogoşari verzi la 13 lei kilogramul, care au fost aduşi tocmai din Spania. Nici castraveţii nu sunt din România; aceştia provin din Turcia. Într-un singur loc am găsit ridichi cultivate pe tărâm românesc, mai precis în Târgu Frumos, care costau „doar” 15 lei kilogramul. Şi ceapa verde e la un preţ „creştinesc”, adică la 20 de lei kilogramul, atât cât face un kilogram de carne.

V. ANDRIEŞ