Primii infractori eliberaţi din arestul Poliţiei Neamţ Un escroc cu metoda “Accidentul” şi trei hoţi rataţi

infractor eliberat

* Ca să poată supraveghea arestaţii la domiciliu şi pe cei supuşi unor interdicţii, conducerea IPJ a desfiinţat o secţie de poliţie şi a înfiinţat un compartiment de supraveghere judiciară

Primii beneficiari ai Noului Cod Penal, care au părăsit, în week-end, arestul Poliţiei Neamţ sunt patru bărbaţi de seamă, de care societatea chiar avea nevoie. Trei dintre ei sunt nişte hoţi rataţi, prinşi înainte de a comite efectiv faptele şi acuzaţi, tocmai de aceea, de tentativă de furt, nu prezintă prea mare importanţă şi nici n-o să insităm asupra lor. Ei au cerut schimbarea măsurii arestului preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara şi au avut norocul să fie judecaţi pe 31 ianuarie, ultima zi când vechiul cod era încă în vigoare. Cum instanţa ştia că de a doua zi lucrurile se vor schimba în favoarea infractorilor, le-a admis cererile şi, astfel, hoţii au plecat acasă. Să mai “studieze”, probabil, şi să se perfecţioneze la locul de “muncă”, astfel încât să nu mai fie prinşi atât de uşor.

Cel despre care merită să vorbim este Ionuţ Emil Vornicu (20 de ani), prins în urma unui flagrant, în luna octombrie a anului trecut, şi arestat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”. El lucra împreună cu Ionuţ Mămăligaru, o “vedetă” care a apărut în presa din Italia drept victimă a unui conflict de stradă şi a reuşit să câştige compasiunea şi respectul italienilor. Mămăligaru a fost împuşcat în picior şi, pentru că glontele i-a trecut prin femur, a avut nevoie de mai bine de două luni de spitalizare. Cazul lui a fost prezentat în ziare şi aşa a ajuns în atenţia autorităţilor italiene, care l-au susţinut financiar până s-a vindecat. După ce s-a întors în România, Mămăligaru a făcut echipă cu Vornicu şi s-au apucat de “treabă”. Unul dădea telefon şi spunea că este implicat într-un accident şi are nevoie de bani neapărat ca să scape de necaz, iar celălalt (Vornicu) se dădea drept avocat şi mergea să încaseze suma. Un bărbat, care a fost înştiinţat că fiul lui a călcat pe cineva cu maşina, şi-a dat seama de escrocherie şi a anunţat poliţia. I se ceruseră 3000 de euro, pentru ca băiatul lui “să nu se aleagă cu o plângere penală şi să ajungă la puşcărie”. Flagrantul s-a realizat în zona Casei de cultură din Piatra Neamţ, iar “avocatul” Vornicu a fost încătuşat şi dus la arest. În scurt timp a fost prins şi Mămăligaru, iar instanţa i-a dat şi lui mandat de arestare.

În timpul cercetărilor, poliţiştii au stabilit că cei doi mai dăduseră două lovituri. Una dintre victime a fost o femeie de 62 de ani, care imediat ce a auzit că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier, a şi plecat să-şi scoată 3500 de euro din bancă pentru a-i da “avocatului”. După a dat atâţia bani unui necunoscut, doamna în cauză a avut nevoie de câteva ore ca să accepte că a putut fi păcălită atât de uşor şi abia seara a anunţat poliţia.

Şi acum, datorită unei portiţe favorabile, un individ de teapa lui Vornicu este liber printre noi. Mămăligaru nu a făcut cerere de eliberare – el a mai fost condamnat pentru tâlhărie şi probabil că-i prieşte mediul din celulă – însă oricum va fi pus în libertate când îi expiră mandatul de arestare, pentru că instanţa nu-l mai poate prelungi în condiţiile Noului Cod Penal, pedeapsa pentru înşelăciune fiind acum mult mai mică.

Cristina MIRCEA

Secţia de poliţie rurală Bicaz a fost desfiinţată

Conform Noului Cod Penal, teoretic, de sâmbătă, 1 februarie, se poate dispune arestul la domiciliu. Poliţiştii n-au, însă, în dotare acele brăţări speciale care se montează “deţinuţilor liberi” pentru a putea fi monitorizaţi permanent, Până le vor primi, nu se ştie cum se va proceda. Vor verifica arestaţii de două ori pe săptămână, zilnic, nimeni nu poate spune. Oricum, pentru a asigura supravegherea celor supuşi interdicţiilor dispuse de instanţă, conducerea Poliţiei Neamţ a decis să desfiinţeze Secţia de poliţie rurală Bicaz şi cu personalul care lucra acolo a înfiinţat un compartiment de supraveghere judiciară. Compartimentul respectiv va funcţiona la Poliţia Piatra Neamţ şi are birouri, cu câte doi oameni, la Roman, Târgu Neamţ, Bicaz şi Roznov.