Un control al Curții de Conturi la Agenția Națională de Șomaj a scos la iveală nereguli și în Neamț

*34 de nemțeni prinși cu “ocaua mică”, respectiv indemnizație de șomaj chiar dacă începuseră munca sau erau pensionari
*Până la sfârșitul anului trecut, statul recuperase datoriile de la 23 de persoane
Recent, o verificare a Curții de Conturi a României a scos la iveală unele nereguli privind acordarea de plăți nelegale efectuate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, abateri care s-au descoperit și în Neamț. Conform Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț, o bună parte din banii primiți ilegal de 34 de nemțeni, au fost recuperați până la sfârșitul anului trecut.
“În urma misiunii de control a Curtii de Conturi a României la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, s-a constatat că la nivelul Agenției de Șomaj Neamt au fost 34 de persoane beneficiare de indemnizație de somaj, care nu au comunicat în termen de 3 zile la Agențiile Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă, modificări ale condițiilor care au condus la acordarea drepturilor, adică încadrarea în muncă sau pensionarea. Acest lucru a condus la crearea de debite la bugetul asigurărilor de șomaj pentru cazurile de mai sus prezentate. Până la data de 31.12.2017, au fost 23 de persoane care au achitat integral aceste debite, rămânând de recuperat 5.950 lei, de la 9 persoane”, ne-a declarat Danel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț.
În apărarea sa, printr-un comunicat de presă, ANOFM a publicat următoarele: “În urma articolelor apărute în mass-media potrivit cărora, în 2016, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a făcut plăți nelegale pentru indemnizații de șomaj și venituri de completare, Serviciul de Comunicare și Secretariatul Consiliului de Administrație al ANOFM are de făcut următoarele precizări:Potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, una din condițiile necesare a fi îndeplinite de o persoană pentru a fi considerată șomer și de a beneficia de indemnizație de șomaj, este aceea de a nu realiza venituri, cu excepția celor realizate din activități autorizate potrivit legii mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare, respectiv mai mici de 500 de lei. Precizăm că persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj au obligația să comunice în termen de 3 zile agenției pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrate orice modificare a condițiilor care au condus la acordarea drepturilor. În urma misiunii de control a Curții de Conturi a României, această instituție a semnalat faptul că au fost plătite indemnizații de șomaj sau venituri de completare unor persoane care nu îndeplineau condițiile prevăzute de Legii nr.76/2002.Chiar dacă la momentul acordării indemnizației de șomaj persoanele îndeplineau condițiile legale acordării acesteia, există cazuri în care situația financiară a persoanelor în cauză se schimbă, drept urmare este obligatoriu ca agențiile pentru ocuparea forței de muncă să fie informate în acest sens. Astfel, în cazul nerespectării prevederilor exprese ale legislației în vigoare, instituția noastră face demersurile necesare recuperării sumelor primite necuvenit de către beneficiarii serviciilor ANOFM. Menționăm că Raportul Curții de Conturi a concluzionat că “valoarea prejudiciilor se încadrează sub nivelul pragului de semnificație”. De asemenea, documentul mai subliniază că “la nivelul ANOFM, în mod operativ, s-au efectuat demersuri în sensul corectării unora dintre erori și al recuperării unor prejudicii”.
V. ANDRIEȘ