Un băiat de 15 ani a dus acasă muniţie din al doilea război

munitie-1343336603*Marţi, pirotehniştii au fost chemaţi să ridice 3 grenade, 9 cartuşe şi două proiectile găsite de localnici

Marţi, 27 iulie, pirotehniştii din cadrul ISU au avut trei misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din cel de-al doilea război mondial.

La Budeşti, Făurei, un băiat a fost la un pas de o tragedie fără să ştie, după ce a luat în mână şi a dus acasă un proiectil exploziv pe care l-a găsit pe malul iazului în care se scălda cu nişte prieteni. Părinţii şi-au pus mâinile în cap şi au sunat imediat la 112. „Echipa pirotehnică a preluat o lovitură de aruncător calibrul 60 mm. Militarii au cercetat 120 mp în zona în care a fost descoperit elementul de muniţie şi au mai găsit o grenada de mână defensivă”, a declarat subklocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

Tânărul a aflat cu această ocazie că a fost foarte aproape de o nenorocire, militarii sfătuindu-l să nu mai repete gestul de a pune mâna pe muniţie şi să se îndepărteze rapid şi să anunţe autorităţile. În Neamţ, un bărbat de 28 de ani, din comuna Bârgăoani, a decedat în anul 2009 în urma unei asemenea manevre şi un alt bărbat din comuna Boghicea a fost grav rănit de explozia unui poriectil, în anul 2012.

*Explozibili şi cartuşe la Brusturi, grenadă în albia Siretului

Ieşeanul care a venit cu proiectilul perforant trasor de 47 mm calibru la sediul Poliţiei Târgu Neamţ a indicat pirotehniştilor că zona în care a găsit muniţia este în pădurea din satul Poiana, comuna Brusturi.

Pirotehniştii au făcut marţi verificări pe o suprafaţă de 600 mp şi au mai ridicat o grenadă de mână defensivă, trei stabilizatori pentru lovituri de aruncător şi nouă cartuşe calibrul 7,92 mm.

La AaDJUDENI, ÎN COMUNA Tămăşeni, tot marţi un bărbat de 29 de ani, angajat al unei firme ce executa lucrările necesare amenajării podului pentru susţinerea unei coloane de apă care va trece peste râul Siret, a descoperit un element de muniţie pe malul râului. Echipa pirotehnică a preluat o grenadă de mână defensivă, şi a efectuat cercetarea zonei, pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp, fără a mai descoperi alte elemente de muniţie.

 

Pentru a preveni astfel de situaţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte modul corect de comportare la descoperirea elementelor de muniţie:

-Anunţaţi imediat evenimentul, prin apel la „112”;

-Nu atingeţi elementele de muniţie, declanşarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces;

-Izolaţi zona şi nu permiteţi nimănui accesul în apropierea elementelor de muniţie, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiţii de siguranţă.

Marţi, 27.07.2015, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, formată din doi subofiţeri, a executat trei misiuni astfel:

Toate elementele de muniţie au fost preluate în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii în condiţii de siguranţă.

Cristina IORDACHE