Un adolescent a plimbat ,,moartea” până la Primăria Târgu Neamţ

bomba 2Un tânăr, în vârstă de 17 ani, din Ţolici (Petricani), a trecut prin momente de mare cumpănă, luni dimineaţă.

Băiatul a mers de cu zori la muncă, deşi era sărbătoarea Sfintei Treimi. A ajuns pe malul pârâului Ţolici şi a început să adune pietre pentru un gard. La un moment dat, a găsit un obiect ciudat, metalic, ce aducea a bombă şi… l-a luat. Probabil şi-a dat seama că ar putea fi chiar o bombă, însă rugina de pe înveliş l-a indus în eroare şi a crezut că obiectul nu mai poate face bum. Nu se ştie dacă cineva din familie, vreun adult, i-ar fi spus vreodată despre cât e de periculoasă muniţia neexplodată din timpul războiului mondial şi că explozibilul dinăuntru poate detona oricând tocmai fragilităţii carcasei, la cea mai mică atingere.

Cert este că după ce a găsit-o, tânărul a luat bomba, a pus-o frumos în sacoşă şi a plecat la autorităţi. Iar, nu este clar de ce băiatul s-a oprit tocmai la Primăria Târgu Neamţ şi nici cum a ajuns acolo, cu vreun autobuz ce face transport de călători, cu vreo căruţă, cu vreo ,,ocazie”. Gestul băiatului, care în tot acest timp a fost în fiecare secundă de mână cu moartea, în varianta cea mai sumbră, a pornit de la intenţii bune.

În fine, când a ajuns cu bomba la primărie, personalul a anunţat imediat pompierii. ,,Luni, 20 iunie 2016, la ora 8,39, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la 112, că un adolescent în vârstă de 17 ani din satul Ţolici, comuna Petricani, a adus un element de muniţie la sediul Primăriei oraşului Târgu Neamţ. Elementul de muniţie a fost descoperit de băiat în timp ce aduna pietre din albia pârâului Ţolici pentru placarea unui gard. Echipa pirotehnică a ridicat o lovitură de aruncător calibrul 60 mm, în vederea depozitării şi a distrugerii în condiţii de siguranţă. Ulterior, militarii s-au deplasat în satul Ţolici, au efectuat cercetarea zonei în care a fost găsit elementul, cu ajutorul detectorului de metale, pe o suprafaţă de 100 mp, şi nu au mai descoperit elemente de muniţie”, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

*Comportamentul corect atunci când găsiţi muniţie de război

Militarii ştiu că muniţia de război este foarte periculoasă şi fac nenumărate campanii de prevenire a unor evenimente tragice. Fiecare astfel de caz mediatizat este însoţit de explicaţii privind modul corect de comportare. Mai mult, cadrele ISU Neamţ merg periodic în şcoli şi prezintă astfel de situaţii. ,,Acest tânăr a fost în pericol la fiecare pas! Instituţia noastră derulează permanent campanii de prevenire, exerciţii de alarmare, informări pe diverse teme în unităţile de învăţământ din judeţ”, a mai spus ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

Pentru a preveni eventuale evenimente nedorite, răniri sau chiar decese, ce ar putea fi produse de elementele de muniţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte modul corect de comportare la descoperirea acestora:

– Anunţaţi imediat evenimentul, prin apel la „112”;

– NU atingeţi elementele de muniţie, declanşarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces;

– Izolaţi zona şi nu permiteţi nimănui accesul în apropierea elementelor de muniţie, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiţii de siguranţă.

Ar fi bine dacă măcar prima regulă şi cerinţa de a nu fi atinse aceste obiecte ar fi reţinute, pentru ca situaţii ca cea cu tânărul să nu se mai repete.

Cristina IORDACHE