În ultimul an, Peste 10.000 de nemțeni examinați pentru depistarea TBC

 

Luna aceasta este sărbătorită Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, cu manifestări de conștientizare a populației privind riscul contactării bacilului și necesitatea diagnosticării urgente a bolii. Pe parcursul anului trecut, Direcția de Sănătate Publică Neamț a derulat proiectul „Îmbunătățirea stării de sănătate a populației din România prin creșterea controlului tuberculozei“. În această acțiune au fost implicați, alături de medici, 27 de mediatorilor pentru comunitățile de romi și asistente medicale comunitare.

Statistica arată că anul trecut, acoperirea vaccinală împotriva tuberculozei, prin imunizarea cu BCG, a fost în proporție de 94,13% la copiii de 12 luni, iar la copiii de 2 ani acoperirea vaccinală cu BCG a fost de 92,34%.

DSP Neamț a realizat, anul trecut, o serie de activități specifice pentru scăderea incidenței tuberculozei, respectiv asigurarea și distribuirea în spitale, secții de specialitate și dispensare de pneumoftiziologie necesarul de PPD și materiale necesare pentru testări, precum și 12 acțiuni de monitorizare, la nivel național a derulării programului de supraveghere și control al TBC, în colaborare cu medicul coordonator județean. Au fost examinate pentru depistarea cazurilor de îmbolnăvire cu tuberculoză 10.038 de persoane, în speță suspecți, simptomatici, contacți și grupuri cu risc crescut. S-a impus inițierea chimioprofilaxiei pentru 342 de nemțeni depistați pozitiv la testare. Anul trecut erau în evidențele DSP Neamț 298 de bolnavi cu tuberculoză, majoritatea din mediul rural. Anul acesta au fost depistați doi liceeni cu această afecțiune, ambii primind tratament sub supraveghere medicală, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani.

Tuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial și constituie o importantă problemă de sănătate publică. Cel mai adesea afectează plămânii, dar poate interesa orice parte a organismului (pleura, ganglioni, oase, meninge, aparat uro-genital etc). Persoanele bolnave de tuberculoză elimină prin tuse sau strănut picături mici de secreții care conțin bacterii. Pe calea aerului, aceste picături sunt inhalate de persoanele din anturajul apropiat al bolnavului care devin „contacți TBC“. Cele mai expuse persoane sunt membrii familiei, prietenii apropiați, colegii de serviciu ori școală și necesită un contact apropiat și de lungă durată în spații închise pentru a se infecta.

Geanina NICORESCU