Ultimatum pentru deschiderea maternităţii

* Centrala termică de tratare a aerului „naşte” controverse

* „O să vină proiectantul de la Bucureşti şi-i vom demonstra că nu se poate respira în saloane din cauza supraîncălzirii aerului”, a spus managerul Lazăr

*Ultimul termen avansat pentru inaugurarea secţiei: cu două zile înainte de concursul pentru şefia spitalului

Oficialii Ministerului Sănătăţii au atras atenţia conducerii spitalului judeţean să nu mai găsească motive puerile pentru blocarea maternităţii la etajul 5 şi să mute secţia cât mai repede posibil în spaţiul amenajat şi modernizat cu sprijinul Băncii Mondiale, la etajul 4. Enervat la culme că i se face asemenea reproş, dr. Ioan Lazăr a luat „taurul de coarne” şi a chemat la faţa locului reprezentanţii firmei de consultanţă, proiectantul- care susţine sus şi tare că nu sunt probleme de funcţionare a centralei termice de tratare a aerului din sălile de operaţii- şi ai constructorului, pentru a asista la probele de încălzire şi filtrare a aerului.

„Săptămâna viitoare vor veni toţi factorii implicaţi în acest proiect, să supravegheze timp de 48 de ore funcţionarea centralei de la etajul 4, pentru că numai astfel voi putea demonsta că acolo există o problemă, şi încă una de amploare”,ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ. „Alimentarea centralei de la 4 nu se face corect, din cauza unei greşeli de proiectare, şi trebuie realizate  noi racorduri, care să plece direct din centrala mare a spitalului. Practic, filtrarea optimă a aerului din sălile de operaţii se poate face numai dacă apa pleacă din centrala mare la 70 de grade Celsius, or având în vedere că exsistă un singur distribuitor pentru tot spitalul, ar însemna să ţinem toţi pacienţii internaţi la 30 de grade Celsius, să-i coacem în saloane. Dar, după cum am mai spus, vor veni domnii de la Bucureşti şi se vor convinge”.

Ieri, inginerul şef Constantin Neacşu, de la serviciul Tehnic, punea la punct ultimele detalii pentru pregătirea centralei spitalului pentru „proba de foc” de săptămâna viitoare: „Am fost informaţi că vor veni toţi factorii implicaţi în realizarea proiectului cu maternitatea şi deja ne ocupăm de detalii pentru pornirea centralei la paramentrii ceruţi pentru funcţionarea centralei de tratare a aerului din maternitate. Vreau să spun că situaţia este destul de complexă. Iar dacă până la urmă se va demonstra că este nevoie de o presiune mai ridicată în sălile de operaţie şi va fi nevoie de racord separat pentru asigurarea unei temperaturi mai mari, atunci vom aplica soluţia de rezervă. Şi anume vom aloca unul dintre cele 5 cazane din centrala mare pentru alimentarea instalaţiei de la maternitate”.

Sigur că această soluţie costă, dar dacă se va demonstra că este singura care ar putea face maternitatea funcţională, vor trebui găsiţi şi banii necesari.
În rest, la etajul 4 nu ar mai trebui decât adus mobilierul, pentru că dotarea cu aparatură s-a făcut încă de acum jumătate de an. A fost făcută inclusiv dezinfecţie generală, au fost recoltate de două ori probe pentru determinarea încărcăturii microbiene din aer şi de pe suprafeţe din punct de vedere igienico-sanitar, iar rezultatele sunt foarte bune.

„Noi avem convingerea că până la data de 15 aprilie 2013 vom proceda la mutarea secţiei maternitate,  iar acest termen este cel mai îndepărtat „, a subliniat ing. Neacşu. Adicălea cu două zile înainte de începerea concursului pentru ocuparea postului de manager la spitalul judeţean.