TVA de 20% – 9% – 5% de la 1 ianuarie

2016 vine plata-TVAcu vești bune chiar din prima zi. Cota generală de taxă pe valoare adăugată se reduce de la 24% la 20%, iar o serie de bunuri și servicii vor avea o cotă redusă de TVA, de 9% și de 5%. „Noile cote de taxă pe valoare adăugată sunt prevăzute în noul Cod Fiscal ce va fi aplicat din ianuarie 2016, o parte din cotele reduse fiind în vigoare din acest an“, ne-a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administrației Finanțelor Publice Neamț. Manuale, cărți, cazare la hoteluri, orteze, medicamente, apa, servicii de catering, accesul în muzee sau la evenimente sportive și multe altele vor beneficia de cote reduse de TVA.

*Cota de 9%

Cota de 9% TVA se va aplica din prima zi a anului viitor pentru livrări de bunuri cum sunt livrarea de proteze și accesorii ale acestora (cu excepția protezelor dentare scutite de taxă), livrarea de produse ortopedice, livrarea de medicamente de uz uman și veterinar, livrarea unor bunuri cum sunt alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele, livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură.

O cotă de TVA de 9% se va aplica și la prestări de servicii de cazare în sectorul hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea.

Cota de 9% la alimente este în vigoare din data de 1 iunie, de când se aplică și la băuturile nealcoolice și pentru  serviciile de alimentație publică.

*Cota de 5%

Din 2016 se aplică TVA de 5% pentru livrări de bunuri și prestări de servicii cum sunt manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclusiv sau în principal publicității, pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite (este vorba de clădiri utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari, clădiri utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap, locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, fără TVA, achiziționate de orice persoană necăsătorită sau familie, clădiri achiziționate de primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

Serviciile care vor beneficia de TVA de 5% sunt cele care permit accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe.

*Taxarea inversă

Noile reglementări aduc, în sfera TVA, taxarea inversă la livrarea de clădiri, părți de clădire și terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare prin efectul legii sau prin opțiune.

De asemenea, se introduce taxarea inversă, valabilă până la 31 decembrie 2018, la telefoanele mobile, tablete PC, laptop-uri, console de jocuri și la dispozitive cu circuite integrate. Alt noutăți țin de modificarea componenței plafonului de scutire de 220.000 lei, de ajustarea bazei de impozitare în cazul creanțelor neîncasate, de baza de impozitare a bunurilor de natură alimentară, al căror termen de consum a expirat și care nu mai pot fi valorificate, de posibilitatea de a renunța la cererea de rambursare a TVA pe baza unei notificări depuse la autoritățile fiscale etc.

Cristina IORDACHE