Turistă la un pas de moarte pe Ceahlău

soc1 *Îmbrăcată nepotrivit, fata a intrat în șoc hipotermic, după ce vijelia și ploaia cu gheață au scăzut rapid temperatura aerului

O tânără și prietenul ei, ambii din Galați, au fost surprinși de vijelie pe muntele Ceahlău, luni seară, 30 mai.

În câteva minute, ploaia torențială cu gheață și vântul puternic au coborât temperatura aerului cu peste zece grade, iar turiștii nu erau echipați pentru vremea capricioasă de la altitudine, astfel că fata a intrat în șoc hipotermic. Tinerii erau împreună cu un grup, toți din Galați, și schimbarea bruscă a vremii i-a surprins în zona Duruitoarea, unde a fost prăpăd. Au sunat la 112 și au cerut ajutor, o echipă Salvamont de la Baza Durău fiind dirijată spre ei. „În seara zilei de 30 mai, o furtună puternică a surprins mai mulți turiști în zona Masivului Ceahlău. Dacă în Durău cantitatea de precipitații a fost de peste 30 l/mp, la peste 1.200 m altitudine a turnat mai mult cu gheață. Temperatura a scăzut brusc de la 19 grade la numai 6 grade, creând un disconfort termic major și periculos“, a declarat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.

La ora 15:30 dispeceratul era anunțat atât prin 112-ISU cât și prin Dispeceratul Național Salvamont că în zona cascadei Duruitoarea se solicita un ajutor de urgență. Echipa de intervenție s-a deplasat în zona solicitării și a găsit doi tineri din Galați care ceruseră ajutorul: tânăra era în stare de șoc, abia putând vorbi și se plângea de dureri mari de cap (în zona cefei), torace și abdomen, simptome ale hipotermiei. „Temperatura corpului sub 35 de grade Celsius înseamnă hipotermie, o afecțiune severă din care revenirea fără suport tehnic și ajutor calificat este aproape imposibilă“, mai spune Raul Papalicef.

Fata a primit de la salvamontiști ceai cald, haine și o pelerină izotermă care s-o protejeze de ploaie. Cum starea ei nu se ameliora, s-a solicitat o a doua intervenție, cu echipament special. Astfel că pe toracele, abdomenul, antebrațele și picioarele victimei au fost atașate comprese termice de unică folosință pe care le au în dotare echipelor speciale de salvare montană.

După ce a fost stabilizată, fata a fost mai întâi coborâtă în stațiunea Durău, la Baza Salvamont, unde până la venirea autospecialei SMURD au fost continuate procedurile de încălzire a victimei cu hipotermie. „În momentul ajungerii în baza de la Durău, temperatura corpului tinerei urcase cu aproape jumătate de grad, până în jurul valorii de 35,3 grade, adică undeva în jurul zonei relativ sigure“, a precizat șeful Salvamont Neamț.

Paramedicii SMURD au preluat-o și au părăsit Durăul în jurul orei 19, îndreptându-se spre spital cu tânăra.

Este al doilea caz grav în ultima săptămână în care lipsa echipamentului corespunzător ascensiunii montane face victime. În week-end, doi tineri, de 16 și 17 ani, tot din Galați, s-au accidentat destul de rău la picioare în timp ce coborau masivul cu teniși și au alunecat pe rădăcinile ude de la ploaie. Acum, altă tânără care a urcat Ceahlăul fără haine potrivite și era să înghețe. La altitudini înalte, vremea este schimbătoare și pe intervale scurte de timp se poate trece de la vară la iarnă. Este bine ca turiștii care urcă pe munte să aibă întotdeauna în rucsac, chiar dacă este vară, o geacă de fâș care să asigure protecție la frig și ploaie, neapărat ghete (pentru că susține glezna), fes, haine de bumbac de schimb și accesorii pentru supraviețuire.

Iar cel mai important este ca turiștii să se „înarmeze“ cu mult respect față de munte, față de natură și față de tot ceea ce vine de sus.

Cristina IORDACHE