Tupilaţi, izvor de tradiţie

În cinstea  Sărbătorii  Izvorul  Tămăduiri, vineri, 17 aprilie, s-a desfăşurat la Tupilaţi manifestarea cultural-artistică intitulată sugestiv „Tupilaţi, izvor de tradiție”. Organizatorul evenimentului a fost  Muzeul sătesc  din localitate, unde a avut loc şi un simpozion pe aceeaşi temă, coordonat de Mariana Leonte, reponsabila muzeului, care i-a servit pe toţi participanţii cu pască, cozonac şi ouă roşii.

„Toţi cei prezenţi ne-am deplasat, alături de membrii Ansamblului  «Ciobănaşul»  al Centrului cultural Tupilaţi, în frumosul  parcul comunal, la cele trei izvoare amenajate sub dealurile din Tupilaţi, unde bătrânii satului au luat apă şi au servit fetele nemăritate. Acestea au băut şi s-au stropit  pentru a-şi găsi ursitul cât mai repede anul acesta. Apoi, fetele şi tineii s-au aşezat pe covoarele moldoveneşti întinse pe iarbă, au împletit coroniţe din flori şi le-au aruncat pe cursul apei, ca să ajungă mai repede la cel dorit”, ne-a spus Ronică Leonte, bibliotecar şi director al Centrului Cultural Tupilaţi.

Momentele tradiţionale au fost urmate de un spectacol artistic susţinut pe imaşul din apropierea izvorului. Apoi, fetele şi băieţii au mers cu apa în ulcioare la casele de gospodari,  fiind primiţi tot cu pască şi vin, iar gazdele au fost stropite cu apă de izvor, pentru sănătate.

În fiecare an, în prima vineri după Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Acestă sărbătoare este închinată Maicii Domnului. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului, în urmă cu 1500 de ani. Un orb şi-a recăpătat atunci vederea, spălându-se pe ochi cu apa din izvor.

Orbul a ajuns la izvor, călăuzit de cel care avea să devina împăratul Bizanţului, Leon Întâiul. La rândul său, acesta a fost îndemnat, în vis, de Maica Domnului, ulterior ridicând o biserică lângă izvorul binecuvântat.

Irina NASTASIU