Triplu eveniment la Biblioteca G.T.Kirileanu

biblioteca

Ziua Mondială a Cărţii a fost una dintre evenimentelei zilei de 23 aprilie.

“E o zi cu o semnificaţie aparte, 23 aprilie este Ziua Mondială a Cărţii, e Ziua Naţională a Bibliotecarului, e Ziua Mondială a Protejării Drepturilor de Autor. Toate cele 3 semnificaţii ţin de carte, rostul cărţii, menirea cărţii şi civilizaţie. La Piatra Neamţ nu puteam să nu facem o sărbătoare din această zi pentru ca e, zicem noi, un centru vital cultural pentru comunitatea nemţeană. Demonstraţia am făcut-o în timp prin manifestări, prin modul în care utilizăm cartea în Piatra Neamţ şi în judeţul Neamţ, modul prin care gestionăm şi administrăm fondul G.T.Kirileanu. Cred că biblioteca este o prezenţă continuă marcantă şi importantă în ceea ce înseamnă viaţa socio-culturală umană în judeţul Neamţ. Este o onoare pentru noi să avem oaspeţi aparte în această zi specială”, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii G.T.Kirileanu. La eveniment au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manoliu, Advocacy Officer Biblionet, Daniela Draghici şi invitatul de onoare Paul Andre Baran, director program Biblionet. Principalele obiective ale programului Biblionet, obiective care sprijină atingerea scopului urmărit, sunt dotarea bibliotecilor cu tehnologie informatică, dezvoltarea resurselor umane din biblioteci, recunoaşterea valorii bibliotecilor şi elaborarea de politici publice favorabile bibliotecilor. Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu” Neamţ s-a alăturat programului încă din primul an şi a reuşit să includă alte 80 de biblioteci publice şi filiale din judeţ. Condiţiile de acces în program pentru biblioteci au fost acceptul autorităţilor locale, serviciu public minimum 8 ore/zi lucrătoare, spaţiu corespunzător, conexiune Internet, absolvirea cu succes de către bibliotecar a două cursuri de perfecţionare profesională.

“Vin cu plăcere la orice invitaţie, biblioteca o consider un lăcaş de cultură folositor tuturor. Cartea este singurul instrument care a dăinuit şi dăinueşte în timp. Doresc să transmit tuturor bibliotecarilor sănătate şi bucurii. Am un cuvânt de respect şi pentru autori, şi-au aşternut cu grijă gândurile pe file pentru a putea fi citite de către generaţiile viitoare. Felicitări tuturor că ne reprezintă cu cinste”, a declarat Dan Manoliu, vicepreşedinte C.J. Neamţ

Unul dintre evenimente a fost lansarea cursului „Advocacy pentru biblioteci puternice şi comunităţi unite” pilotat pentru bibliotecari publici locali în cadrul întâlnirii metodice. “Acest curs se întâmplă pentru prima dată la nivel local”, a declarat Daniela Draghici, Advocacy Officer Biblionet. “Consider că ceea ce se întâmplă astăzi este provocarea de a participa la un curs. Prin Biblionet noi am încercat să facem educaţie de la bază. Internetul este un foarte mare avantaj într-o bibliotecă”, a adăugat Lidia Rihter, bibliotecar la Târgu Neamţ. “Biblioteca publică face parte din sistemul de învăţământ. În Biblionet vedem faptul că adresam o nevoie acută populaţiei pentru informaţie. Poporul român trebuie să revină la bibliotecă, asta înseamnă Biblionet. Vrem să includem toate bibliotecile în programul de dezvoltare. Sincer să vă spun, niciun prieten de-al meu nu merge la bibliotecă. Toţi au cărţile lor, dacă vor pot merge la librărie, caută online, dar nimeni nu merge. Înseamnă că undeva s-a spart această legătură, această nevoie. Noi încercăm să oferim ceva care e de folos pentru ei”, a declarat Paul Andre Baran, director program Biblionet.

Andreea  FLOREA