Tribunalul Neamț continuă protestul cu banderole

tribunalul-neamt-2*Judecătorii acordă un „termen rezonabil“ soluționării cererilor din Memorandumul privind justiția

Judecătorii de la Tribunalul Neamț au decis continuarea protestului până la finele acestei luni.

Este un termen considerat rezonabil pentru soluționarea cererilor din actualul Memorandum privind justiția și care reiterează „problemele semnalate prin Memorandumul justiției din 2009“, subliniază asociațiile profesionale ale magistraților români. Judecătorii vor continua să poarte banderole la robe și anunță forme radicale de protest în cazul neasumării cererilor lor. „Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Neamț întrunită în ședința din 16 septembrie 2016 a hotărât prelungirea formei de protest stabilită în cadrul ședinței din data de 13 septembrie 2016 prin purtarea unor banderole la robe și în intervalul 19-30 septembrie 2016 inclusiv, urmând ca în situația nerezolvării solicitărilor Adunării generale a judecătorilor, în acest termen rezonabil, să se adopte o formă mai radicală de protest, respectiv judecarea doar a cauzelor cu caracter urgent“, anunță instanța.

Între timp, avocații se alătură demersurilor inițiate de judecătorii din toată țara, sprijiniți de procurori prin asociația profesională. „Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România sprijină demersurile asociațiilor magistraților în vederea asigurării cadrului corespunzător îmbunătățirii calității actului de justiție și a condițiilor de muncă ale magistraților și personalului auxiliar, pentru consacrarea legală, expresă și precisă a garanțiilor dreptului la apărare și la respectarea confidențialității relațiilor avocat-client. Ne exprimăm convingerea că asociațiile magistraților vor sprijini în continuare eforturile organelor profesiei de avocat de a se realiza condiții corespunzătoare pentru asigurarea respectării dreptului la apărare prin avocat, inclusiv prin raporturi corecte între cei implicați în actul de realizare a justiției!“, declară avocatul doctor Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Tot între timp, se pare că până luni, 19 septembrie, erau 118 instanțe și parchete din țară care și-au declarat sprijinul pentru memorandum. Iar grefierii par a fi în fierbere, pregătindu-se, la rândul lor, de proteste.

Consiliul Superior al Magistraturii a avut ieri, pe ordinea de zi extrem de încărcată a plenului, discutarea aspectelor juridice ale memorandumului privind justiția. CSM a avut pe masa de lucru punctul de vedere al Direcției legislație, documentare și contencios nr.19582/2016 în legătură cu sesizările magistraților referitoare la Memorandumul privind justiția, întocmit de asociațiile profesionale și cu privire la necesitatea stabilirii și pregătirii de către Consiliul Superior al Magistraturii a unei întâlniri cu conducerile instanțelor și ale parchetelor, precum și cu conducerile asociațiilor profesionale, în vederea discutării Memorandumului. Rămâne de văzut când vor avea loc aceste întâlniri și mai ales cu ce rezultate.

Cristina IORDACHE