Trei tipuri de vaccin lipsesc din stocurile DSP Neamț

vaccinDirecția de Sănătate Publică Neamț anunță că nu mai are pe stoc unele tipuri de vaccin incluse în Programul național de imunizare, cu administrare gratuită. Situația este generalizată la nivel național, din cauza unor sincope în aprovizionare, problemă recunoscută de ministrul sănătății.

DSP Neamț nu mai are pe stoc vaccinul RRO (rujeolic-rubeolic-oreion, încă de la sfârșitul lunii iulie. Atunci, medici de familie mai dispuneau de 1.159 de doze, prea puține pentru acoperirea necesarului lunar conform catagrafiei de bază.

Vaccinarea cu RR0 asigură imunitate față de unele boli minore ale copilăriei (rujeola, oreion, rubeola), dar expune nejustificat copilul vaccinat la riscul dezvoltării unor afecțiuni grave, unele cu leziuni ireversibile.

Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul național obligatoriu de vaccinare, în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a doua doză se administrează la începerea școlii, de obicei la 7 ani. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni RRO după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară și ce-a de-a doua doză, în urma căreia rămân aproximativ 1% din copii parțial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei.

Vaccinul ROR conține variante atenuante de viruși vii de rujeolă, oreion și rubeolă. Vaccinul funcționează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor 3 boli ale copilăriei. În momentul în care persoana căreia i s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul său îl va recunoaște imediat și va produce anticorpi pentru a lupta împotriva lui.

Medicii avertizează că rujeola (pojarul) poate fi fatală și cauzează simptome care include infecți ale urechii, diaree, bronșite, convulsii, leziuni cerebrale. Oreionul poate cauza meningite virale la copii, precum și simptome ca surzenie temporară, pierderea sarcinii, pancreatită (inflamarea pancreasului), inflamarea și dureri testiculare. Rubeola poate cauza artrită (încheieturi dureroase), encefalită (inflamarea creierului). Rubeola afectează bebelușii din pântecul mamei expuse la virus, putând duce la pierderea sarcinii. O femeie care face rubeolă în timpul sarcinii poate avea un copil cu sindrom rubeolic congenital, care este cauza unei surzenii parțiale, orbirii sau leziunilor cerebrale sau la nivelul inimii.

Toți acești viruși se răspândesc pe calea aerului, o persoană putându-se infecta stând lângă cineva care prezintă virusul.

DSP Neamț a rămas și fără vaccinul DTPa-VPI-Hib-HB, cunoscutul Hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-HaemophilusB-hepatitic B. La sfârșitul lunii trecute, rămăseseră două doze, iar medicii de familie mai aveau 527 doze, în condițiile în care necesarul lunar depășește 1.000 de doze.

Hexavaccinul este administrat în etape copiilor de până la un an și jumătate.

Vaccinul se inoculează bebelușilor de două, patru și 11 luni, la cabinetele medicilor de familie.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, săptămâna trecută, că în septembrie va fi promovată în Parlament Legea vaccinării, aflată deocamdată în lucru la Ministerul Sănătății. Vlad Voiculescu admite că sunt probleme în aprovizionarea cu vaccinuri. Ministrul susține că, pe de o parte, pentru un anumit vaccin este o problemă legată de o companie care este în insolvență, iar Ministerul Sănătății încearcă să iasă din acest contract și speră ca în următoarele zile sau săptămâni să aibă o soluție.

Ministrul a precizat că, în privința vaccinurilor, există probleme legate atât de distribuția în teritoriu, cât și de achiziția la nivel național. Pentru că se întâmplă ca o companie care are un contract cu Ministerul Sănătății să nu-și onoreze obligațiile, și atunci, dacă Ministerul este îngrădit de acest contract, nu poate să iasă pur și simplu și să cumpere de la o altă companie.

Legea vaccinării, acum în lucru, are în vedere și stocuri mult mai largi, care să asigure mult mai bine nevoia de vaccinuri.

Un alt vaccine pe care DSP Neamț nu-l mai poate asigura medicilor de familie este DTPa-VPI. Nu există nicio doză pe stoc, iar medicii de familie mai aveau, în urmă cu 17 zile, doar 531 de doze.

Mai are pe stoc 2.441 doze vaccin Hepatic B, iar în teritoriu, la finele lunii iulie, medicii de familie mai aveau 123 doze.

Tot din categoria vaccinurilor incluse în programul național de imunizări, DSP Neamț mai avea, la finele lunii iulie, 180 doze BCG (iar maternitățile aveau 80). În privința vaccinului diftero-tetanic pentru adulți (dT) nu sunt problem de aprovizionare, DSP Neamț având pe stoc, la sfârșitul lunii iulie, 2129 doze, iar medicii de familie alte 1.234 doze.

Geanina NICORESCU