Trei prematuri împart un aparat vital!

dr iftimia jepege

Regim de avarie la nou-născuţi

* Ministerul Sănătăţii a dotat secţia, în urmă cu mulţi ani, cu 4 pulsoximetre şi 3 monitoare cardiorespiratorii

* Acum mai funcţionează doar 3 aparate, în condiţiile în care numărul prematurilor a crescut în ultimul timp

* Dr. Sorana Iftimia face un apel la oamenii cu suflet pentru dotarea secţiei

 

 

Lipsa aparaturii necesare la monitorizarea funcţiilor vitale ale bebeluşilor născuţi prematur în maternitatea din Piatra Neamţ a creat o situaţie fără precedent. Medicii sunt nevoiţi să împartă trei pulsoximetre rămase funcţionale la cei zece bebeluşi prematuri pe care-i au acum în grijă, în funcţie de gravitatea fiecărui caz.

„Închipuiţi-vă că este un aparat care monitorizează saturaţia de oxigen a copilului, ne spune de cât oxigen are nevoie copilul în procentaj”, ne-a declarat dr. Sorana Iftimia, şefa secţiei neonatologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. „Dacă bebeluşul are o anumită patologie, fie pulmonară, fie cardiacă, procentajul acesta scade şi atunci are nevoie de administrare de oxigen. Atunci când el „uită” să respire, pentru că este totuşi un prematur, se cianozează, saturaţia lui scade la un nivel îngrijorator şi atunci aparatul intră imediat în alertă, ne avertizează şi aplicăm protocolul de reanimare, aplicăm metoda de tratament pentru acel copil. Deci, este un aparat vital pentru supravegherea unui prematur”.

 

* Un aparat ce costă 1200 euro poate salva vieţi

 

Dr. Iftimia a menţionat că Ministerul Sănătăţii a dotat secţia de nou-născuţi, în urmă cu câţiva ani, prin Programul Băncii Mondiale, cu 4 pulsoximetre şi 3 monitoare cardioespiratorii. Însă aparatele au început să dea semne de oboseală, unele s-au defectat, aşa încât la ora actuală mai funcţionează 3 pulsoximetre din care unul este primit printr-o donaţie.

„La ora actuală, la ce grad crescut de prematuritate avem, mai ales în ultima perioadă, şi aşa cum ar trebui monitorizaţi corect conform ghidurilor naţionale de supraveghere a stării de sănătate a unui prematur, şi aici mă refer la copiii care au nevoie de oxigen, ar mai trebui măcar 3-4 pulsoximetre în secţie”, semnalează şefa secţiei neonatologie.

Un asemenea aparat costă 1200-1500 de euro, în funcţie de performanţe. Dr. Iftimia consideră că nu este un cost foarte mare şi , în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a dat cât a putut la fiecare maternitate, crede că şi comunităţile locale ar trebui să se mobilizeze pentru că , în fond, aceşti copii nu sunt nici ai ministerului,  nu sunt nici ai spitalului, sunt în primul rând ai familiilor, iar aceste familii aparţin comunităţii locale.

” Copiii sunt viitorul nostru, chiar dacă sunt prematuri. Ei vor ajunge să lucreze, vor ajunge să fie contributori la asigurările de sănătate, vom lua pensii de pe munca lor; poate în acest incubator stă o viitoare doctoriţă la neonatologie”, a subliniat dr. Iftimia. „Trebuie să le dăm o şansă, să plece perfecţi, să aibă o viaţă perfectă, să înveţe şi să facă o muncă serioasă. Cred că aşa ar trebui să gândim din punct de vedere al sănătăţii, să dăm fiecăruia şansa pe care o merită, fără să facem diferenţa între ei. Ştiu, costă, dar sănătatea costă si aici şi în Bangladesh şi în SUA . Cu cât am înaintat  în descoperiri cu atât din ce în ce mai scumpă este sănătatea. Ştiu că asigurările de sănătate nu fac faţă, cunosc situaţia care este în România, dar eu, încă o dată,  apelez la oameni cu suflet. Gândiţi-vă că maternitatea din Piatra Neamţ a beneficiat în decursul anului de foarte multe ajutoare, din România, dar din exteriorul  judeţului Neamţ. Poate şi ai noştri ar trebui puţin să se gândească la faptul că merităm şi noi măcar un mic ajutor”.

 

Geanina NICORESCU